ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις και μοτοπορεία στην Αθήνα από διανομείς και εργαζομένους στην εστίαση

Κινητοποιήσεις και μοτοπορεία στην Αθήνα από διανομείς και εργαζομένους στην εστίαση
CNN Greece

Στάση εργασίας πραγματοποιούν από τις 12 οι εργαζόμενοι στο χώρο του delivery, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο των διανομέων και του εργασιακού καθεστώτος στην e-food.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) καθώς και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) είχαν ανακοινώσει για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ μοτοπορεία πραγματοποίησαν διανομείς της e-food.

Μεταξύ άλλων η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου αναφέρει, σε ανακοίνωσή της:

«Ως σωματείο γνωρίζουμε πως στο βάθος κάθε εργοδοτικής επιλογής (άσχετα με τον τρόπο που πλασάρεται) κρύβεται το κέρδος. Οπότε, ήταν δεδομένο πως η επιλογή της εταιρείας να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με συμβάσεις που αντιστοιχούν σε έκτακτες, σηματοδοτούσε εξελίξεις.

Η στροφή που πάρθηκε το καλοκαίρι με την αθρόα πρόσληψη freelancer, ήρθε να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τις επιλογές της εταιρείας και να ντεραπάρει οριστικά το όχημα της εξαρτημένης εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ως σωματείο δηλώνουμε απερίφραστα πως η εργασιακή σχέση του freelancer, βαφτίζει τον μισθωτό «αυτοαπασχολούμενο», «ελεύθερο επαγγελματία» και «συνεργάτη» για να υποκρύψει την εξαρτημένη εργασία. Σε αυτό το έντεχνα διαφημιζόμενο, ψευδώς φιλεργατικό πλαίσιο, ο μισθός εξαρτάται από την «διάθεση» μας να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της εταιρείας σύμφωνα με τις ώρες και τις μέρες αιχμής (αυτό αποδεικνύεται από την καθοδήγηση του freelancer στην ψευδή επιλογή ωραρίου με βάση τον πίνακα τιμών που αποδίδει υψηλότερες τιμές στις συγκεκριμένες ώρες). Παράλληλα, οι freelancer εργάζονται χωρίς ιατρική ασφάλιση/κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς δικαίωμα σε δώρα, άδειες και επιδόματα, ενώ η έννοια της απόλυσης δεν υφίσταται. Η εταιρία τερματίζει τη συνεργασία, χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσει την λήξη της, χωρίς να υφίσταται δικαίωμα αποζημίωσης απόλυσης και κατ’ επέκταση ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Και αυτή η εργασιακή συνθήκη, όπου δεν έχουμε καμιά πραγματική ανεξαρτησία, αποτελεί ό,τι πιο σαθρό έχει να προβάλει η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εργασίας προς όφελος των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια εργασιακή σχέση που ενώ επιδιώκει να γκρεμίσει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, προβάλλεται ως ο θεμέλιος λίθος ενός νέου και μοντέρνου οικοδομήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ