ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Καπράβελος: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός - Καπράβελος: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι»,είπε στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε τόνισε ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων.

«Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 78%. Ωστόσο, όπως σημείωσε στις θεολογικές σχολές το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών δεν ξεπερνά το 43%. «Η εκκλησία πρέπει να πάρει πάνω της το θέμα αυτό», υπογράμμισε.

Αρκουμανέας: Ανήλικοι 1 στα 3 κρούσματα - Θα συνεχιστούν τα μίνι lockdown

Για την πανδημία και για τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην περιφέρεια μίλησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αρκουμανέας, η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.

«Σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κατά 7% παρά τον αριθμό-ρεκόρ σε τεστ (1,3 εκατομμύρια ), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξέφρασε την ανησυχία του για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, καθώς εκεί όπως είπε είναι επίφοβο να σημειωθεί έξαρση.

«Η τακτική των τοπικών, μίνι lockdown θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο "κόκκινο"».

Αναφορικά με τα κρούσματα που εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες ο κ. Αρκουμανές επεσήμανε, ότι το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις.

Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2-2,5 χιλιάδες, εκτιμά.

Τέλος, σχετικά με τρόπο που μπορούν να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώνουν ζωές και πως πρέπει «να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ