ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας σχετικά με καταγγελία για αρνητική αξιολόγηση μητέρας γιατρού

Διευκρινίσεις του υπ. Υγείας σχετικά με καταγγελία για αρνητική αξιολόγηση μητέρας γιατρού
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας να απορρίψει αίτημα αναπομπής που κατέθεσε γιατρός σχετικά με απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής Νοσοκομείου να την αξιολογήσει αρνητικά λόγω της οικογενειακής της κατάστασης, δίνει το υπουργείο Υγείας. Όπως σημειώνεται, η κυρία Μίνα Γκάγκα έχει ήδη δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας να διερευνήσει την καταγγελία και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και καταδικάζει απερίφραστα περιστατικά ανισότητας στην εργασία εις βάρος των γυναικών. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι όπως δημοσιεύει το Documento, το Ενωτικό Κίνημα Ανατροπής (ΕΚΑ), παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή αξιολόγηση του Συμβούλιο Επιτροπής για θέση γιατρού Επιμελητή Β κλάδου ΕΣΥ σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, με πανεπιστημιακές κλινικές, καταγγέλλει τα εξής:

Το 2016 έγινε η προκήρυξη σε ένα τμήμα μιας θέσης γιατρού Επιμελητή Β’ κλάδου ΕΣΥ.

«Με την συνήθη … ταχύτητα τέτοιων διαδικασιών στο ελληνικό κράτος (που αν είναι για περικοπές μισθών και απολύσεις γκρεμοτσακίζεται να διεκπεραιώσει μέσα σε μια νύχτα ενώ αν είναι για προσλήψεις διεκπεραιώνει σε δεκαετίες) η κρίση στο Συμβούλιο Επιλογής έγινε φέτος 2021, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη. Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους όμως … δυστυχώς «έχει δυο μικρά παιδιά» ( ; ) κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος ( ! ).»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΑ «…Φυσικά η θιγόμενη γιατρός προσέφυγε στο υπουργείο Υγείας ήδη από τον περασμένο Μάϊο 2021 απαιτώντας αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης). Δεν υπήρξε επί τέσσερεις μήνες καμία απάντηση μέχρι τις 24/9/21 που έκπληκτη παρέλαβε ως συστημένο ένα έγγραφο με υπογραφή της νέας αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Μίνας Γκάγκα και ημερομηνία 20/9/21 με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση της γιατρού για επανάληψη της κρίσης γιατί «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Δηλαδή η κυρία Γκάγκα εγγράφως και ενυπογράφως δηλώνει πως ΔΕΝ συντρέχει κανένας λόγος αναπομπής ενός πρακτικού το οποίο «κόβει» μια γιατρό με την αιτιολογία πως είναι μεν πολύ αξιόλογη, όμως το πρόβλημα είναι η οικογενειακή της κατάσταση ως μητέρα δυο μικρών παιδιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ