ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Τι προβλέπει

Σεισμός στην Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Τι προβλέπει
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εφαρμογή τέθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, ο κ. Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναφέρεται ένας νεκρός και εννέα τραυματίες, ενώ έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές.

Τι είναι το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών, τίθεται από Περιφέρειες, Δήμους και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε εφαρμογή ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνει το έργο της αποκατάστασης και συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο της στέγασης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων καθώς και όλες τις ενέργειες που απαιταιούνται μετά από κάθε σεισμικό συμβάν, για τον προσδιορισμό της έκτασης και του μεγέθους των ζημιών σε εθνικό επίπεδο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί επιτελικές/υποστηρικτικές δράσεις στην αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τη διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

Η Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετά την εκδήλωση σεισμών είναι κυρίως αρμόδια για την παροχή επιχορήγησης σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που πλήττονται από σεισμούς, για την αντιμετώπιση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε κατά την κρίση του ενέργειες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των επιχειρησιακών του σχεδίων με το παρόν Γενικό Σχέδιο καθώς και για την έκδοση σχετικών κατευθυντηρίων οδηγιών, σχεδίων δράσης ή και μνημονίων ενεργειών κατά την κρίση του για τη δρομολόγηση των δράσεων κατά το μέρος που το αφορά και εμπλέκεται, εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Θα ακολουθήσουν κι΄άλλοι σεισμοί

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο και 5,9 βαθμούς σύμφωνα με το Γερμανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Έγινε σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή Αρκαλοχωρίου. Θυμίζω ότι εκεί είχαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες συνεχή σεισμική δραστηριότητα και γι' αυτό τον λόγο στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου», δήλωσε νωρίτερα στο CNN Greece o Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Επιτροπή είχε δώσει τότε το πόρισμα υπό την προεδρία του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιου Λέκκα, στο οποίο αναφερόταν ότι «ενδέχεται η περιοχή να δώσει μεγάλο σεισμό».

«Γι' αυτό τον λόγο είχαμε πει τότε ότι θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Σχέδιο "Εγκέλαδος"», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εκείνο που προέχει, αυτή τη στιγμή, είναι να ελεγχθούν άμεσα τα κτήρια της περιοχής για τυχόν βλάβες, γιατί ο σεισμός είναι ακριβώς επάνω στον οικιστικό ιστό του Αρκαλοχωρίου», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε εξάλλου, «έχει επακολουθήσει μετασεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ