ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Σεισμός στην Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μινώα Πεδιάδας
INTIME NEWS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:15 το πρωί της Δευτέρας. 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ανακοίνωσε την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Συνολικά 20 μετασεισμοί σημειώθηκαν στην Κρήτη σε διάστημα τεσσάρων ωρών από το χτύπημα του εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε έναν άνδρα 62 ετών, έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια, κτήρια και υποδομές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη, ο νεκρός είναι δημότης του δήμου, 62 ετών, και εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης του ναού του Προφήτη Ηλία μαζί με τον γιο του κι έναν ακόμη εργάτη που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σώος απεγκλωβίστηκε ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 20 άτομα έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, με κατάγματα ή πολλαπλά τραύματα. Οι υπόλοιποι έχουν υποστεί εκδορές και έχουν πάρει εξιτήριο.

Έξι στα δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Ειδικότερα εκτιμάται ότι το 60% των σπιτιών στην κωμόπολη των 8.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές. Κόκκινες κορδέλες τοποθετούνται σε όσα κτήρια θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί στο Αρκαλοχώρι για να κλείσουν την παροχή ρεύματος όπου κρίνεται απαραίτητο.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Σε εφαρμογή τέθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Κλείνουν τα σχολεία στο Ηράκλειο

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη.

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε νωρίς το μεσημέρι, σε σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κλείνουν προληπτικά σήμερα τα σχολεία και στα Χανιά, καθώς γονείς ήδη έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Ζημιά στο αγωγό Θραψανού εξαιτίας του σεισμού

Από τη ΔΕΥΑΗ ανακοινώνεται ότι λόγω του σημερινού σεισμού και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης προκλήθηκε ζημιά στον αγωγό του Θραψανού.

Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος».

Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810-339050 (αστική χρέωση).

Στην Κρήτη ο Στυλιανίδης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στην Κρήτη μετέβη ο και υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η διυπουργική ομάδα των φυσικών καταστροφών έχει κινητοποιηθεί και παρακολουθεί τον σεισμό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
    Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ