ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της Covid

Θεοδωρίδου: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της Covid
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ευχή να μην εμφανιστεί πρώιμα εφέτος ο ιός της εποχικής γρίπης, εξέφρασε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας.

Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει πλειάδα αναπνευστικών ιών, καθώς και ο ιός της γρίπης, τόνισε με έμφαση η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2021.

Γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε- ειδικά οι ευπαθείς ομάδες- με όλα τα ενδεδειγμένα εμβόλια και μάλιστα χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση το ένα από το άλλο.

Παράλληλα λοιπόν με τον εμβολιασμό κατά της COVID, θα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά του ιού της εποχικής γρίπης, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός που να απαγορεύει τον παράλληλο εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω της περσινής κατάστασης με την εποχική γρίπη, η οποία μας επισκέφθηκε σε πολύ μικρό βαθμό πέρυσι και άρα είχαμε την χαμηλότερη δυνατή ανοσία. Ας ευχηθούμε η εμφάνιση της γρίπης εφέτος να μην είναι πρώιμη επεσήμανε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου.

Με εμβόλιο mRNA η τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η κυρία Θεοδωρίδου έδωσε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid.

Όπως είπε, η χορήγηση τρίτης δόσης έχει ήδη ξεκινήσει στους ανσοκατατεσταλμένους και τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στις δομές ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς και επανέλαβε ότι η σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Όπως εξήγησε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν επίσης με mRNA.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβολιο της Johnson&Johnson η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε αναμονή για συστάσεις, λέγοντας πως πιθανότατα θα εμβολιαστούν είτε με εμβόλιο mRNA είτε πάλι με Johnson&Johnson.

«Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου», διευκρίνισε, λέγοντας πως αυτά θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα.

Σε ό, τι αφορά την ασφάλεια της τρίτης δόσης και πιθανές παρενέργειες, αναφέρθηκε στα δεδομένα που έρχονται από το Ισραήλ: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή δεύτερη δόση. Η μόνη εκδήλωση που είναι η συχνότερη η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε ποσοστό 5,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ