ΕΛΛΑΔΑ

Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού
INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρεις στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα, έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο mRNa της Pfizer, όπως τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Pfizer έχει κόψει πρώτη το νήμα, όσον αφορά στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, με ποσοστό 74,6% δηλαδή 8,9 εκατ. δόσεις στο σύνολο των 12 εκατ. εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ακολουθεί η AstraZeneca, με ποσοστό 12,7% και 1,540 εκατ. δόσεις, η Moderna με 9,1% και 1. 096.647 δόσεις εμβολιασμών και τέλος η Johnson & Johnson, με ποσοστό 3,6% με 431.640 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ προβλέπει ότι η χώρα μας το 2021, θα λάβει 27,57 εκατ. δόσεις εμβολίων, αριθμός που αντιστοιχεί για τον εμβολιασμό 16 εκατ. πολιτών.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 12,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 1,89 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, 3,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 765.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η Ελλάδα δωρίζει εμβόλια

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας, έχει προχωρήσει και σε δωρεά εμβολίων. Ειδικότερα, δώρισε 1,5 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca σε δέκα χώρες: Αλβανία, Σκόπια, Βόσνια - Ερζεγοβίνη, Κένυα, Ουκρανία, Λιβύη, Ιορδανία, Ρουάντα, Τυνησία και Αίγυπτο. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η δωρεάν δόσεων εμβολίου στο Ιράν και στο Ιράκ.
Επιπλέον η χώρα μας συμμετέχει με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους εκτός των δωρεών βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση εμβολίων των εταιριών AstraZeneca και Pfizer σε τρίτες χώρες.

Οι χαμηλές πτήσεις των εμβολιασμών

Όμως, 9 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών με την Εκστρατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, υπάρχουν δυστυχώς πολλές περιοχές που αντιστέκονται στον εμβολιασμό, είτε γιατί κάποιοι πολίτες διστάζουν από φόβο και αμφιβολίες για τα εμβόλια, είτε γιατί δηλώνουν απερίφραστα αντιεμβολιαστές.
Οι περιοχές που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, είναι η Αρκαδία, η Ξάνθη, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Ηλεία, η Φωκίδα, η Δράμα, η Δυτική Αττική, η Πιερία, το Κιλκίς και η Ευρυτανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ