ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός - Κρήτη: Σε 772 ανέρχονται τα μη κατοικίσιμα σπίτια σε τέσσερις δήμους

Σεισμός - Κρήτη: Σε 772 ανέρχονται τα μη κατοικίσιμα σπίτια σε τέσσερις δήμους
Intime

Συνολικά 772 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 995 που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς στους δήμους Μίνωα - Πεδιάδας, Αρχάνων - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, από 85 αυτοψίες «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 46 ακίνητα, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικίσιμα .

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Εντωμεταξεί, στο χορό των Ρίχτερ εξακολουθεί να χορεύει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στη συνέχεια μια σειρά από μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει», τόνισε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης τονίζοντας ότι δεν περίμενε ποτέ τέτοιας έκτασης σεισμό στην περιοχή. «Περίμενα 5,1 με 5,2 αλλά ότι τόσο ισχυρό» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ