ΕΛΛΑΔΑ

«Παρμενίων 2021»: Μήνυμα στην Τουρκία από τον Έβρο - Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση

«Παρμενίων 2021»: Μήνυμα στην Τουρκία από τον Έβρο - Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής στην Τουρκία έστειλαν από τον Έβρο οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «Παρμενίων 2021», πραγματοποιήθηκε,την Τετάρτη, η κύρια Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της ΤΑΜΣ «Αίσιος Οιωνός».

Το CNN Greece βρέθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στον Έβρο, όπου στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο πραγματοποιήθηκε η χερσαία δραστηριότητα «Αίσιος Οιωνός», στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21», με τη συμμετοχή μονάδων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο «Αίσιος Οιωνός» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο της άσκησης, ο εχθρός ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθετική ενέργεια εντός της ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξή των εχθρικών εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης δημιουργήθηκε τακτικό πλεονέκτημα στα άρματα Leopard, τα οποία βομβάρδισαν τα εχθρικά άρματα.

Ακολούθησε καταιγισμός πυρών από μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52+, Mirage 2000-5 και F-4, ενώ τα ελικόπτερα Απάτσι και Kiowa της Αεροπορίας Στρατού εξαπέλυσαν πυραύλους, ολοκληρώνοντας την κατάληψη του υψώματος που είχε προβλεφθεί.

«Παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική επίδειξη ισχύος του πυρός και των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της άσκησης.

«Σήμερα δείξαμε και όλοι είδαν ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων, της αποφασιστικότητάς μας και τον τρόπο με τον οποίον μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσουν την αποστολή τους», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετά το πέρας του πρώτου κομματιού της μεγάλης άσκησης.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Παρόντε ήταν επίσης: Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας καθώς και μέλη της επιτροπής, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου, η Αναστασία Γκαρά Βουλευτής Έβρου, ο κ.Δαμασκηνός Μητροπολίτης Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δημήτριος Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου Δήμαρχος Διδυμότειχου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Θάνος Ντόκος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ