ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για το ρήγμα της Θήβας: Στην περιοχή σεισμολόγοι και κρατικοί φορείς

Φόβοι για το ρήγμα της Θήβας: Στην περιοχή σεισμολόγοι και κρατικοί φορείς
Εικόνα από τον σεισμός στην Κρήτη INTIME

Ανησυχία προκαλεί η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας μετά τον τελευταίο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης είναι εάν θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τη Θήβα.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία [...] μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».

Το ζήτημα της Θήβας επανεξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, επισήμανε.

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο 'Εγκέλαδος' για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Το σχετικό πόρισμα πρόκειται ακολούθως να διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ