ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για το ρήγμα της Θήβας - Λέκκας: Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας στην περιοχή

Φόβοι για το ρήγμα της Θήβας - Λέκκας: Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας στην περιοχή
Εικόνα από τον σεισμό στην Κρήτη INTIME

Την ανάγκη προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η Θήβα να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Κρήτης, μετά τον πρόσφατο σεισμό επεσήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας

«Στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια μας με βάση και τις ανάγκες που προέκυψαν στην Κρήτη», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ, επισημάναμε την αναγκαιότητα οι δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια. Επίσης, να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε όσα αντιμετωπίσαμε στον πρόσφατο σεισμό της Κρήτης», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως πρόσθεσε, την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΣΠ και ο ίδιος έκαναν εκπαίδευση για τους σεισμούς σε όλα τα σχολεία της Θήβας.

Η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας προκαλεί ανησυχία

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης είναι εάν θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τη Θήβα.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία [...] μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».

Το ζήτημα της Θήβας επανεξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, επισήμανε.

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο 'Εγκέλαδος' για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Το σχετικό πόρισμα πρόκειται ακολούθως να διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ