ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός - Κρήτη: Στα 1.331 τα μη κατοικήσιμα σπίτια σε σύνολο 1.844 που ελέγχθηκαν

Σεισμός - Κρήτη: Στα 1.331 τα μη κατοικήσιμα σπίτια σε σύνολο 1.844 που ελέγχθηκαν
Intime/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνεχίστηκαν και σήμερα, Πέμπτη, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα - Πεδιάδας, Αρχάνων - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια, εκ των οποίων 1.844 ήταν κατοικίες. Από αυτές 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.

Από τους 79 επαγγελματικούς χώρους που έχουν ελεγχθεί ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 51, ενώ όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες, ενώ μετά την αυτοψία στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το κτίριο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Υπενθυμίζεται πως εχθές, Τετάρτη, συνολικά 772 κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες από τις 995 που ελέγχθησαν από τους μηχανικούς στους δήμους Μίνωα - Πεδιάδας, Αρχάνων - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Επίσης, ελέγχθησαν 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, από 85 αυτοψίες «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 46 ακίνητα, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικίσιμα.

Επιπλέον, έγιναν έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Εντωμεταξεί, στο χορό των Ρίχτερ εξακολουθεί να χορεύει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας.

Υπενθυμίζεται πως στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στη συνέχεια μια σειρά από μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ