ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδόπουλος: Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι - Οι εκτιμήσεις για Θήβα

Παπαδόπουλος: Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι - Οι εκτιμήσεις για Θήβα
ΙΝΤΙΜΕ

Έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τα φαινόμενα. 

Ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε ειδικά στο Αρκαλοχώρι, όπου σημειώθηκαν τα 5.8 Ρίχτερ, λέγοντας ότι μπορεί να είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα αλλά είναι φυσιολογική και αναμενόμενη.

«Θα ανησυχούσαμε αν δεν είχαμε αυτούς τους μετασεισμούς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναγνώρισε ως τόσο ότι οι μετασεισμοί επιδεινώνουν το πρόβλημα καθώς επιβάλλεται σε όσους έχουν χτυπημένα από τον Εγκέλαδο κτήρια να μην τα πλησιάζουν διότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κάθε ισχυρή μετασεισμική δόνηση.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν για περίπου 20 με 30 ημέρες ακόμη μετά τον κύριο σεισμό.

Αναγνώρισε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι έλεγχοι των μηχανικών καθώς «οι βλάβες είναι διάσπαρτες σε πολλά μικρά χωριά και παρά τον αριθμό των ελεγκτών, εξ αυτού, η ταχύτητα ολοκλήρωσης μειώνεται. Πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική διαχείριση της κοινωνικής κατάστασης εκεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ότι αφορά την Θήβα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας (τα είκοσι μέλη της επιτροπής) έχει αποφανθεί δυο φορές ότι η περιοχή χρειάζεται προσοχή αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός όμως τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν και ήδη λαμβάνονται όπως προβλέπεται και στο σχέδιο «Εγκέλαδος».

Ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός από αυτόν τον Δεκέμβριο του 2020, μεγέθους 4.6 Ρίχτερ, είναι η επιστημονική εκτίμηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ