ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: «Η Ιωάννα έζησε από τύχη, ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει»

Δίκη για βιτριόλι: «Η Ιωάννα έζησε από τύχη, ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει»
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκλονιστικές είναι οι καταθέσεις των γιατρών στην δίκη για την πολύκροτη υπόθεση δολοφονικής επίθεσης με βιτριόλι. Στο συμπέρασμα ότι αν η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν είχε πάει στο φαρμακείο να πλυθεί αμέσως μετά την επίθεση θα είχε πεθάνει, κατέληξαν ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντήρης που εξέτασε το θύμα και ένας ακόμη μάρτυρας, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. 

Καταθέτοντας στο δικαστήριο αμφότεροι υποστήριξαν ότι η Ιωάννα έζησε από τύχη.

«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά» ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η 36χρονη δράστις έπιασε την Ιωαννα εξ απήνης.

«Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απηνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία».

Αναφερόμενος στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ο ιατροδικαστής είπε:

«Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απώλεσε τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Περιγράφοντας την προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης.

«Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» εξήγησε.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;

Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα. Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21% αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο.

Πρόεδρος: Πως το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

Μάρτυρας: Θα είχε πεθάνει.

«Η Ιωάννα είχε τύχη και έζησε...»

«Η Ιωάννα είχε τύχη και έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει» κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας που εξέτασε την Ιωάννα πριν από τρεις εβδομάδες.

«Από κοινού με τον ιατροδικαστή εξέτασα την Παλιοσπύρου για να εκτιμήσω από τα τραύματα τι μπορεί να είχε συμβεί. Το θεϊκό οξύ είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανία και επομένως εμείς σαν γιατροί γνωρίζουμε τους κινδύνους και πρέπει να προστατεύουμε εργαζόμενους από τυχόν ατυχήματα.

Το θεϊκό οξύ είναι το πιο ισχυρό οξύ με τεράστια αφυγραντικη ιδιότητα. Αφυδατώνεται πλήρως ο ιστός παθαίνει νέκρωση και παράλληλα κάνει και έγκαυμα.

Είδα τα τραύματα που είχε αφήσει η ρίψη του οξέος στο σώμα της Ιωάννας. Την εξέτασα χωρίς τα προστατευτικά πριν τρείς εβδομάδες. Είδα μεγάλες ουλές που είχαν αποκατασταθεί από τη εξαίρετη εργασία των γιατρών. Η αριστερή πλευρά και στο λαιμό και σε όλο το σώμα έχει μεγάλα τραύματα. Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι δεν έγινε ράντισμα με το οξύ αλλά ήταν μεγάλη ποσότητα.

Η ποσότητα, η συγκέντρωση και επικουρικά η απόσταση που ερρίφθη θα ήταν θανατηφόρα. Πώς δεν έχασε τις αισθήσεις της ,πως δεν το κατάπιε και το ότι βρέθηκε φαρμακείο που της έριξε το νερό. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και τις μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος πήρε αυτό το υγρό και το έριξε έχοντας κοινή λογική έπρεπε να ξέρει ότι θα τον σκοτώσει αυτό τον άνθρωπο».

«Η θερμοκρασία στο πρόσωπο της Ιωάννας ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου»

Στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να αντιμετωπιστούν τα εγκαύματα της Ιωάννας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, όπου μεταφέρθηκε το θύμα αμέσως μετά την επίθεση.

Μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας, πρώτιστο μέλημά τους ήταν να εξουδετερώσουν τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου και η οποία είχε αναπτυχθεί από τη διείσδυση του οξέος στο πρόσωπο της Ιωάννας.

«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής του ο μάρτυρας.

«Επρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωης, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Οι πρώτες βοήθειες στο φαρμακείο έσωσαν την Ιωάννα

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωρά μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτιμήσετε για την ποσότητα που δέχτηκε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θεϊκού οξέος είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δεσμεύει τον όγκο του νερού.

Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.

Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωαννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Από επιπλοκές

Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωης;

Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

Εισαγγελέας:Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα που δέχτηκε ήταν τέτοια που αν δεν μεταφερόταν σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;

Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

Εισαγγελέας: Η Ιωαννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δέχεται επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

«Θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή της»

Λίγο αργότερα, σε ερωτήσεις που δέχτηκε από την πολιτική αγωγή, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της.

«Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο».

Τη βεβαιότητα ότι η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα μπορούσε να έχει χάσει ακόμη και τη ζωή της εξαιτίας της ποσότητας του καυστικού υγρού που εκτόξευσε εναντίον της η 36χρονη κατηγορουμένη, είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και η γιατρός και διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μαρια Καλοφώνου.

Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η πλαστική χειρουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μάχη που δόθηκε για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη κατάθεσή της:

Δίκη για βιτριόλι - Πλαστικός χειρουργός της Ιωάννας: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ