ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για «εγκληματική οργάνωση» ζητά ο εισαγγελέας σε σχέση με τις φασιστικές επιθέσεις

Έρευνα για «εγκληματική οργάνωση» ζητά ο εισαγγελέας σε σχέση με τις φασιστικές επιθέσεις
INTIME / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Να διευρυνθεί ο κατάλογος των αδικημάτων, ακόμη με αυτό της «εγκληματικής οργάνωσης» αναφορικά με τα βίαια επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από φιλοναζιστικά στοιχεία, ζητά με παραγγελία του από τους εισαγγελείς Eφετών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας.

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά τις Εισαγγελίες Εφετών στις περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ήδη υπάρξει βίαια επεισόδια και ξυλοδαρμοί.

Στην παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι ήδη η Δικαιοσύνη έχει παρέμβει για τα συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχει «έδαφος και αφορμή» για περαιτέρω «δικονομική παρέμβαση, προς το σκοπό ελέγχου διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιοποίνων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κάνει αναφορά σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου με τίτλους:

1) «Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες», (www.kathimerini.gr) της 29-9-2021,

2) «Επεισόδια στη Σταυρούπολη: Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα στα σπίτια των συλληφθέντων», (www.kathimerini.gr) της 30-9-2021

3) «Σταυρούπολη -Όλα όσα έγιναν- Επίθεση φασιστών με μολότοφ, ναζιστικοί χαιρετισμοί, εγκλωβισμένοι μαθητές, δύο τραυματίες και τρεις συλλήψεις», (www.in.gr) της 29-9-2021,

4) «Eπίθεση κουκουλοφόρων σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο», (www.cnn.gr) της 3-10-2021, και

5) «Νέο Ηράκλειο – Επίθεση σε μέλη ΚΕΕΡΦΑ: Δίωξη για 4 πλημμελήματα στον 30χρονο», (www.ethnos.gr) της 4-10-2021,

καθώς και δημοσιευθείσα στον ηλεκτρονικό τύπο ανακοίνωση - καταγγελία των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη, και, παρακαλούμε στα πλαίσια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ λειτουργικής σας αρμοδιότητας να αξιολογήσετε τα καταγγελλόμενα με αφορμή και αναφορά και στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις περιφέρειές σας και να ενεργήσετε κατά την κρίση σας.

Το γεγονός ότι επελήφθησαν ήδη, εγκαίρως, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών και άσκησαν ποινικές διώξεις για περιστατικά θεμελιωτικά πλημμεληματικού χαρακτήρα αξιόποινων πράξεων, δεν σημαίνει ότι δεν καταλείπεται έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση, εδραζόμενη στις ευρύτερες εξουσίες που σας δίνει ο νόμος από την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 32 ΚΠΔ, προς το σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ