ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 4.211 κρούσματα σε παιδιά - Στο «μικροσκόπιο» η διασπορά στα σχολεία

Κορωνοϊός: 4.211 κρούσματα σε παιδιά - Στο «μικροσκόπιο» η διασπορά στα σχολεία
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στραμμένη στα παιδιά παραμένει η προσοχή επιστημόνων και αξιωματούχων της κυβέρνησης καθώς βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» η διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες. Από τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ο αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 παραμένει υψηλός, με 4.211 μολύνσεις αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο η εικόνα έχει ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί θετική ένδειξη τους επιστήμονες που ανέμεναν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να σχηματίσουν εικόνα σχετικά με την επίδραση που θα είχε το άνοιγμα των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου στην εξέλιξη των κρουσμάτων στα παιδιά. Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λειτούργησαν θετικά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία με την υγειινή και τα συχνά self test σε μαθητές και εκπαιδευτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, εμφανίζεται μειωμένο κατά 3,45% από το προηγούμενο 7ημερο. Σύμφωνα με την έκθεση την συγκεκριμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν συνολικά 4.211 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών που αποτελούν το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα (20 - 26 Σεπτεμβρίου) είχαν εντοπιστεί 4.026 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, με τα κρούσματα σε παιδιά να αποτελούν το 29% των συνολικών κρουσμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά 21% αυξημένος από την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία.

Την εβδομάδα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την πρώτη εβδομάδα έναρξης του σχολικού έτους- το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 3.559. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 24% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μία στις τέσσερις νέες μολύνσεις εντοπιζόταν σε παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την συγκεκριμένα εβδομάδα, αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά είναι αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΟΔΥ

Κεραμέως: Λειτούργησαν τα πρωτόκολλα στα σχολεία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την πεποίθηση ότι «λειτούργησαν τα πρωτόκολλα» σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο είχαμε τρεις χιλιάδες περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οπότε άνοιξαν και τα σχολεία.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 17 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά ενώ το Σεπτέμβριο 14 χιλιάδες κρούσματα.

Η υπουργός αποκάλυψε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα self test, λέγοντας πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εντοπισμού των ασυμπτωματικών για να περιορίσουμε τη διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια, τόνισε πως «πάνω από το 91% των καθηγητών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Πάνω από 87% του προσωπικού επίσης με δύο δόσεις. Οι φοιτητές έχουν ανοδική πορεία, έχουμε ξεπεράσει το 77%των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση ή έχουν νοσήσει» διευκρίνισε.

Κλειστά σχολικά τμήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ελάχιστα σχολικά τμήματα έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων.

Ειδικότερα, έχουν κλείσει 20 τμήματα σε 9 σχολικές μοναδες, εκ των οποίων δύο Νηπιαγωγεία, τέσσερα Δημοτικά σχολεία και τρία Γυμνάσια σε όλη τη χώρα.

Αυστηρά υγειονομικά μέτρα στα σχολεία

Από τις 13 Σπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα και συγκεκριμένα:

- Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

- Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

- Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

- Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

•Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

•Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ