ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών - Προβληματισμός για τα κρούσματα στην Αττική

Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών - Προβληματισμός για τα κρούσματα στην Αττική
ΙΝΤΙΜΕ

Τρίτη δόση και για πολίτες άνω των 50 ετών συνέστησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη ενημέρωση της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους η τρίτη δόση αφορά πολίτες άνω των 50 ετών, ευπαθή άτομα που ανήκουν στην ομάδα Α και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β.

Η ενισχυτική δόση όπως είπε θα χορηγείται έξι μήνες τη δεύτερη δόση, ενώ ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την αναμνηστική δόση και σε αυτήν την ομάδα, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην παραπάνω κατηγορία υπολογίζονται περίπου 100.000 άτομα. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση για όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από την δεύτερη δόση εμβολίου.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση θα επαρκεί για να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου, είπε.

«Η τρίτη δόση είναι για την ατομική προστασία του καθενός, να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», τόνισε.

Συστάσεις από την κ. Γκάγκα για τα παιδικά πάρτι

Ξεκινώντας η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά υψηλά στη Θεσσαλονίκη, την Αχαία, την Δράμα, την Καβαλα, τη Λάρισα, τη Πιερία και την Πέλλα.

«Μπήκαμε σε περίοδο πιο κανονική, με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους», είπε, ενώ μιλώντας για τα παιδικά πάρτι, συνέστησε ότι καλό θα ήταν να περαμένει μικρός ο αριθμός των παιδιών σε αυτά:

«Ανοίξαμε τα σχολεία με μέτρα. Είναι καλό να μαζεύουμε μικρό αριθμό στα σπίτια, τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα», υπενθύμισε η κ. Γκάγκα.

Σε ότι αφορά τις επιπλέον ελευθερίες που ανακοινώθηκαν, η κ. Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα» και πως συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Παπαευαγγέλου: Μικρή αύξηση στην Αττική

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε με τη σειρά της, κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό τομέα, αλλά και στην Βόρεια και κεντρική Ελλάδα ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.

Για τα κρούσματα σε παιδιά, είπε ότι αριθμός παραμένει σταθερός, στο 28% του συνόλου των κρουσμάτων. Σημείωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, παρά το άνοιγμα των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι το 84 % διαγνώστηκαν από τα self test.

«Απομονώθηκαν έγκαιρα μειώνοντας τη διασπορά», είπε.

Μείωση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στους εφήβους, άνω των 18 ετών, λόγω εμβολιασμού ή της μείωσης της κινητικότητάς τους, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών πραγματοποιήθηκε σήμερα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ