ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Καταστροφή δίχως τέλος στην Εύβοια - «Ήταν σαν σεισμός» λένε οι κάτοικοι

Κακοκαιρία: Καταστροφή δίχως τέλος στην Εύβοια - «Ήταν σαν σεισμός» λένε οι κάτοικοι
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Η Βόρεια Εύβοια μετρά ξανά τις πληγές της μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πυρόπληκτες περιοχές έχουν υποστεί πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ οι ορμητικοί χείμαρροι προκάλεσαν την κατάρρευση της ασφάλτου σε αρκετά σημεία.

Σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις να αφήνουν πίσω τους εικόνες καταστροφής.

Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωση απεγκλωβίστηκαν περίπου 100 άνθρωποι, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

«Ήταν σαν σεισμός»

Με σεισμική δόνηση παρομοιάζει τα χθεσινοβραδινά καιρικά φαινόμενα κάτοικος του Αχλαδίου, μιλώντας στο CNN Greece. «Λέγαμε τώρα τελειώσαμε» συμπληρώνει και σημειώνει:

«Όσα χρόνια είμαι εδώ, δεν έχω δει τέτοια πλημμύρα».

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

«Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο» σημείωσε ο κ. Κελαϊδίτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αγία Άννα, ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

«Πλημμύρισαν τα πάντα»

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα» σημειώνει ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και συμπληρώνει «οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες. Πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια. Αδιάβατοι δρόμοι ενώ πλατείες και παιδικές χαρές πλημμύρησαν».

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες»

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης - Αγ. Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επισήμανε.

Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα

Με τέσσερις ανθρώπους να απεγκλωβίζονται μετά τις 9 το πρωί από πλημμυρισμένα σπίτια, έκλεισε η νύχτα αγωνίας για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, όπου έβρεχε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», λένε οι κάτοικοι

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες» σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Σε επιφυλακή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – Συνεχής επικοινωνία Στυλιανίδη – Τουρνά

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, ενώ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, στο πλαίσιο της επιφυλακής που έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις, από πλευράς Πυροσβεστικής βρίσκονται σε διασπορά οι δυνάμεις στην Βόρεια Εύβοια, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ