ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

Νέα παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά
ΕUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, πέταξε στις 08:02 σήμερα πάνω από τις Οινούσες στα 17.000 πόδια, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών επανήλθε μία ώρα αργότερα πάνω από το νησί του Αιγαίου.

Ο σχηματισμός που εισήλθε στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, στις 08:01 -χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης- εξήλθε του FIR Αθηνών στις 08:03 πετώντας πάλι μεταξύ Λέσβου και Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Έπειτα από μια ώρα, ο ένας εκ των δύο πιλότων του τουρκικού F-16 επανήλθε πάνω από τις Οινούσες και πέταξε άλλες δύο φορές πάνω από το νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 22.000 πόδια στις 09:07 πμ και 1 λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών. Δύο λεπτά αργότρερα ξαναμπήκε στο FIR Αθηνών πέταξε πάνω από τις Οινούσες πάλι στα 22.000 πόδια και 3 λεπτά αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών.

Το τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πετώντας και τις δύο φορές, μεταξύ Λέσβου και Χίου και ακολούθησε την ίδια διαδρομή για να βγει από το FIR Αθηνών.

Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από ελληνικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 9.000 πόδια.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, στις 13:26 μ.μ., πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 9.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα εξήλθαν του FIR Αθηνών, πετώντας πάλι μεταξύ Λέσβου-Χίου. Ο τουρκικός σχηματισμός αναγνωρίσθηκε από ελληνικά μαχητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ, την χθεσινή πτήση των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσες είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει η ολλανδική φρεγάτα «Van Amstel» που δρα ανατολικά της Χίου, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και η τουρκική «Gokova» δρούν ανατολικά της Λέσβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ