ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ανησυχία για νέες πλημμύρες στην Εύβοια - Εξετάζεται η εκκένωση χωριών

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ανησυχία για νέες πλημμύρες στην Εύβοια - Εξετάζεται η εκκένωση χωριών
INTIME / ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

Εύλογη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς της Ευβοίας οι προβλέψεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Μπάλλος» που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Το νησί που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, και στη συνέχεια από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά», τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα καιρική επιδείνωση.

Μεγάλο μέρος της έκτακτης σύσκεψης που έγινε στον Δήμο Μαντουδίου επικεντρώθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι τα μόνα που μπορούν να ανακόψουν την μανία του καιρού, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από καμένες δασικές εκτάσεις.

Παρόλο που τα αντιδιαβρωτικά έργα όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο CNN Greece ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, έχουν ξεκινήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου, επικρατεί προβληματισμός για το πώς μπορεί να συγκρατηθούν οι χείμαρροι καθώς είναι πρόσφατες οι εικόνες από τις πλημμύρες που έφερε η «Αθηνά». Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι της έκτακτης σύσκεψης έπεσε η πρόταση ακόμα και για εκκένωση των χωριών, που είναι επίφοβα να πλημμυρίσουν.

Να σημειωθεί ότι από τις πρόσφατες πλημμύρες, σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στον πυρόπληκτο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Άννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικίας.

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Κινδυνεύει η βόρεια Εύβοια, όπου υπάρχουν καμένα»

Δραματική είναι η κατάσταση στον Δήμο Μαντουδίου Ευβοίας και σε ολόκληρη την ενότητα Νηλέως, που χτυπήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες της κακοκαιρίας «Αθηνά» οι οποίες ήρθαν ως συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Όπως περιγράφει στο CNN Greece ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης η ενότητα Νηλέως του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, ενώ υπογραμμίζει ότι όλοι οι δήμοι στην Βόρεια Εύβοια που έχουν καμένες εκτάσεις, κινδυνεύουν από πλημμύρες.

«Κινδυνεύει όλη η βόρεια Εύβοια. Όπου υπάρχουν καμένα, κινδυνεύουν όλοι», θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπουρνιώτης.

«Έχουμε μεγάλες ζημιές παντού στην περιοχή, στην οδοποιία σε τεχνικά έργα στις ακτές, σε ηλεκτροφωτισμό», συνεχίζει ο δήμαρχος Μαντουδίου περιγράφοντας την βιβλική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή και συνεχίζει:

«Τα ποτάμια μπαζώσανε πάλι όλα με φερτά υλικά και κορμούς από το βουνό. Γύρω στα 200 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς και όλη αυτή η ζημιά προήλθε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Τα αντιπλημμυρικά έργα όπως σημειώνει ο ίδιος ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Εμείς ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με πλημμύρες. Έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά η έκταση που έχει καεί είναι τεράστια, δεν γίνονται όλα από την μια ημέρα στην άλλη», τονίζει προσθέτοντας πως σήμερα ξεκίνησε και η υποβολή των αιτήσεων από τους πλημμυροπαθείς της περιοχής για χορήγηση αποζημιώσεων.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους

Οι μεγαλύτερες από τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν έγιναν στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι κάτοικοι είδαν τα υπάρχοντά τους να βρίσκονται στην παραλία, καθώς εκεί οδηγήθηκαν από τους πλημμυρισμένους χειμάρρους που φούσκωσαν και έγιναν ποτάμια.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής τα συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν την άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, ενώ το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν και πάλι να επανέρχεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και να επαναφέρουν την κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα έχει διαλυθεί και μαζί του καταστράφηκαν και οι προσβάσεις.

Συγχρόνως έχουν αρχίσει παρεμβάσεις σε ορισμένους χειμάρρους που έφτασαν σε οριακό επίπεδο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προλάβουν πιθανές ζημιές από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αγία Άννα Εύβοιας:

Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας προσπαθούν με φτυάρια και σκούπες να απομακρύνουν τα νερά μη μπορώντας να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής.

Καλυμμένες λάσπες είναι οι αυλές σπιτιών στην παραλία της Αγίας Άννας αφού έφραξαν τα ρέματα όπως λέει στο φακό του CNN Greece η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που προσπαθεί να απομακρύνει τα νερά με εργαλεία, μια σκούπα και ένα λάστιχο.

Προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

    Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

    Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ