ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: Αρχίζει η απολογία της 36χρονης - Στο δικαστήριο και η Ιωάννα

Δίκη για βιτριόλι: Αρχίζει η απολογία της 36χρονης - Στο δικαστήριο και η Ιωάννα
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο έφτασε λίγο πριν τις 9 το πρωί η 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα που επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου

Σήμερα απολογείται η κατηγορούμενη, η οποία έχει ανέβει στην έδρα, ενώ παρούσα στο δικαστήριο είναι και η Ιωάννα που περιμένει απαντήσεις «γιατί» την καταδίκασε σε ισόβιο πόνο.

Τα όσα θα υποστηρίξει απολογούμενη η 36χρονη Έφη, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ίδια δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα τους λόγους που επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα. Αντίθετα, η στάση της μέχρι σήμερα είναι κυνική και προκλητική με αποκορύφωμα όταν κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο για να ξεστομίσει το εξής:

«Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωάννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή».

Τον περασμένο Απρίλιο όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης η Έφη δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς δεν ήθελε να σκοτώσει την 35χρονη κοπέλα αλλά να την πονέσει. «Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου» είχε ισχυριστεί προσθέτοντας:

«Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ… Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη. Θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της, την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν» .

Ωστόσο, η 36χρονη είχε αρνηθεί να εξηγήσει στην ανακρίτρια τους λόγους που την οδήγησαν στη φρικτής πράξης της και περιορίστηκε να πει το εξής:

«Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».

Ερωτηθείσα για το λόγο που έριξε στο θύμα της τόση μεγάλη ποσότητα θεϊκού οξέος στη Ιωάννα, η 36χρονη είχε αναφέρει:

«Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Δεν είμαι χημικός…».

Μάρτυρες: Είχε ανθρωποκτόνο δόλο

Η Έφη, κατηγορούμενη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας, θα επιχειρήσει απολογούμενη να αντικρούσει κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας αλλά κυρίως τις σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων –ειδικών επιστημόνων που κατέδειξαν ανθρωποκτόνο δόλο δεδομένης της μεγάλης ποσότητας καυστικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε.

«Το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο», κατέθεσε η γιατρός που επί μήνες περιθάλπει την Ιωάννα, διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου.

«Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου… Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο», τόνισε από την πλευρά του ο Πέτρος Δημοβέλης, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, όπου μεταφέρθηκε το θύμα αμέσως μετά την επίθεση.

«Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» υπογράμμισε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντήρης.

«Η Ιωάννα είχε τύχη και έζησε. Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει», κατέθεσε στο δικαστήριο μάρτυρας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή», τόνισε ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα, καθηγητής Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ