ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Βούλιαξε» η Αμαλιάδα, ούτε σταγόνα στο Καστελόριζο

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Βούλιαξε» η Αμαλιάδα, ούτε σταγόνα στο Καστελόριζο
INTIME

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει τη χώρα, με τις ένοτονες βροχοπτώσεις να προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές

Βροχή κατέγραψαν οι 413 από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr σήμερα, Παρασκευή.

Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελόριζου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται τους 8 σταθμούς του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο μεγαλύτερος όγκου νερού έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά) και ο Πύργος (77 χιλιοστά).

daily_rain-meteo.jpg
Πηγή: meteo.gr

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου έως το απόγευμα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά).

Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν απόψε και να επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 247 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος». Εξ αυτών οι 217 αφορούσαν την περιφέρεια Αττικής.

Αναλυτικότερα, μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και κατά τόπους ισχυρών ανέμων στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας από τις 07:00 έως τις 18:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 247 κλήσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 217 κλήσεις που αφορούν κυρίως περιοχές του λεκανοπεδίου, ως κάτωθι:

  • 159 για αντλήσεις υδάτων
  • 55 για κοπές δέντρων
  • 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες
  • 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Σημειώνεται ότι παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική κάνει έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ