ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους ασθενών ηλικίας 18-35 ετών

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους ασθενών ηλικίας 18-35 ετών
AP Photo

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με τοn αριθμό των ατόμων νεαρής ηλικίας που είτε νόσησαν από τον κορωνοϊό, είτε -ακόμη χειρότερα- έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Νέες εκκλήσεις υπέρ της τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας και του εμβολιασμού, καθώς υπάρχει προβληματισμός για την μικρή αλλά σταθερά ανοδική πορεία των δεικτών που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

Από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 115 άτομα ηλικίας 18-35 ετών έχασαν τη ζωή τους και μάλιστα τρεις εξ’ αυτών πέθαναν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Στους 12 ανέρχονται όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από την ίδια ηλικιακή ομάδα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, συνολικά πέντε είναι οι άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 18-35 ετών που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, δραματική έκκληση προς τους πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού απευθύνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γνωστοποιώντας πως το Σάββατο έχασε τη ζωή του 28χρονος στην Κομοτηνή, ο τρίτος ανεμβολίαστος άνθρωπος αυτής της ηλικιακής ομάδας που πεθαίνει αυτή την εβδομάδα.

Η Μίνα Γκάγκα επισημαίνει μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είναι κατανοητός ο φόβος, καθώς και οι απορίες γύρω από τον εμβολιασμό, και προαναγγέλλει πως θα δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης από το υπουργείο Υγείας ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες.

«Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κορονοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» έγραψε η κ. Γκάγκα στο Facebook.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ του τελευταίου εικοσιτετραώρου

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στοιχεία που καταδεικνύουν κλιμάκωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.712 νέα κρούσματα και 357 διασωληνωμένοι, ενώ πριν από μία εβδομάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 1.358 και 333. Την ίδια ώρα, στους 30 κυμαίνονται οι θάνατοι ημερησίως.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.375 θάνατοι.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (87.96%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12.04%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.243 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -8.57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 200 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ