ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Χορήγηση μίας δόσης στους νοσήσαντες για υβριδική ανοσία

Εμβολιασμός: Χορήγηση μίας δόσης στους νοσήσαντες για υβριδική ανοσία
AP Photo/Victor R. Caivano

Σε νέες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα της τρίτης δόσης, του εμβολιασμού των παιδιών, της δεύτερης δόσης για όσους έχουν εμβολιασθεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, καθώς και το κατά πόσο χρειάζεται να εμβολιασθούν εκείνοι που έχουν νοσήσει.

«Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό. Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι η χορήγηση μετά από νόσηση μιας δόσης. Έχει ενδιαφέρον αυτή η υβριδική ανοσία, που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και συνέχεια εμβολιάζεται» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχει καλύτερη κάλυψη από όλους τους τύπους κορονοϊού.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν ξανά από αυτούς που έκαναν μία δόση εμβολίου μετά τη νόσηση».

Σε ό,τι αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό αξιολόγηση από επιστημονικούς φορείς σε σχέση με την ανάγκη δεύτερης δόσης.

Όπως είπε, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε θετικά για δεύτερη δόση μετά την πάροδο δύο μηνών από την πρώτη δόση του εμβολίου Johnson and Johnson για τα άτομα άνω των 18 ετών. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό αρχικά εμβόλιο της Johnson and Johnson είχε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα mRNA εμβόλια η οποία έφθανε το 70%. Με τη χορήγηση και δεύτερης δόσης από το ίδιο εμβόλιο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 90%, τόνισε και είπε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή έγκρισης κι από τους υπόλοιπους οργανισμούς.

Όπως συμπλήρωσε, η μία δόση με αυτό το εμβόλιο είχε κριθεί από την αρχή ανεπαρκής από πολλούς ανοσολόγους που υποστήριζαν ότι θα χρειαζόταν κι επαναληπτικός εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο. «Η δεύτερη δόση στο Johnson and Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της τρίτης δόσης που γίνεται για τα mRNA εμβόλια», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά

Η ίδια, επικαλούμενη και έρευνα στο διεθνές περιοδικό The Lancet, τόνισε ότι ο κορωνοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Καλό είναι να θυμόμαστε, όπως είπε, ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων. Όπως εξήγησε, τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη.

«Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.

Σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν "ρεζερβουάρ" για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων».

Στο 60% οι πλήρως εμβολιασμένοι

«Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους,το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ποσοστό που προσεγγίζει το άνω του 60%.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, με αυτή έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες. Ταυτόχρονα, άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Όπως σημείωσε, τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Πρόκειται για μια «εξωστρεφή επιχείρηση» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «και ελπίζουμε αυτό να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί. Επίσης, σε καθημερινή βάση επιχειρούν περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και τελευταία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ