ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν «λειτουργούν» - Γλιτώσαμε 8.400 θανάτους

Τσιόδρας: Λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν «λειτουργούν» - Γλιτώσαμε 8.400 θανάτους
INTIME / Δελτίο τύπου / POOL

Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας στις έκτακτες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά».

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί ορισμένους σε άρνηση για εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην αρχή της ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι λανθασμένη εντύπωση πως τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Παρουσιάζοντας την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας στην πατρίδα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους θανάτους παραμένει υψηλή. Οι εμβολιασμένοι σύμφωνα με την ανάλυση έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Στη συνέχεια έκανε μια σύγκριση με την προ Δέλτα περίοδο, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και στη μετά-Δέλτα περίοδο. Συγκεκριμένα είπε πως προ-Δέλτα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, ενώ μετά Δέλτα, η αποτελεσματικότητα είναι από 71% έως 96%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

«Υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, έχουμε αποφύγει ακόμη, λόγω του εμβολιασμού, 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις, είπε και πρόσθεσε πως θα είχαμε αποφύγει 1.200 θανάτους αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού.

«Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά», υπογράμμισε κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Προειδοποίησε, τέλος, ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η ανάλυση έγινε με βάση τις σοβαρές νόσους στην πατρίδα μας από ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο, που διασωληνώθηκαν ή που δυστυχώς πέθαναν και έγινε διασύνδεση των στοιχείων με το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο για τον Covid.

Η μελέτη σύγκρινε τις διαφορές στα στοιχεία μεταξύ των εμβολιασμένων και των ατελώς εμβολιασμένων έναντι των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ αλλά και στην προστασία στις ηλικίες άνω των 60 και κάτω των 60. Επίσης εξέτασε την αποτελεσματικότητα πριν και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, μετά την 28η εβδομάδα του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ