ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αύξηση νέων κρουσμάτων και στα παιδιά - Στις 4.493 οι νέες μολύνσεις

Κορωνοϊός: Αύξηση νέων κρουσμάτων και στα παιδιά - Στις 4.493 οι νέες μολύνσεις
INTIME

Στραμμένη στα παιδιά παραμένει η προσοχή επιστημόνων και αξιωματούχων της κυβέρνησης καθώς βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» η διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες. Από τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ο αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 4.493 νέες μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε παιδιά αποτελεί το 26% επί του συνόλου των νέων μολύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται μικρή μείωση (3,7%) ως ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό. Σε απόλυτα νούμερα, πάντως, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 4.493 νέες μολύνσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα, 4-10 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, ήταν 4.135.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου είχαν εντοπιστεί 4.211 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, την εβδομάδα 20 - 26 Σεπτεμβρίου 4.026 κρούσματα, ενώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 3.559.

Κλειστές σχολικές μονάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αναστολή λόγω εντοπισμού κρουσμάτων στο 50%+1 μαθητών του τμήματος εντοπίζεται σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου σε τρία σχολικά τμήματα δύο σχολικών μονάδων.

Πρόκειται για δύο τμήματα Γ' τάξης δημοτικού σχολείου στη Λάρισα και ένα τμήμα νηπιαγωγείου στην Πτολεμαΐδα.

Τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία

Από τις 13 Σπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα και συγκεκριμένα:

- Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

- Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

- Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

- Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

•Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

•Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ