ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: Διακοπή για τις 26 Οκτωβρίου - Οι πρώτες δηλώσεις μετά την εισαγγελική πρόταση

Δίκη για βιτριόλι: Διακοπή για τις 26 Οκτωβρίου - Οι πρώτες δηλώσεις μετά την εισαγγελική πρόταση
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 26 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την πολύκροτη και πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι, καθώς μετά την εισαγγελική πρόταση ενοχής και την αγόρευση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα που εκπροσωπεί την Ιωάννα Παλιοσπύρου, το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη.

Στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπασης της 36χρονης κατηγορουμένης, Σάκη Κεχαγιόγλου, και στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μου δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και στον οποίο με έχει υποβάλλει η Έφη» είπε εξερχόμενη του δικαστηρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η 36χρονη δράστις για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αναπτύσσοντας στην αγόρευσή του το «σχέδιο εξόντωσης» της Ιωάννας Παλιοσπύρου που σχεδίασε και εκτέλεσε η 36χρονη δράστις και αναφερόμενος στην παραμονή της επίθεσης, ο εισαγγελέας τόνισε:

«Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και την άδεια που ζήτησε από τη δουλεία της.

Για την ημέρα που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη, ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» είπε ο εισαγγελέας που συνέχισε:

«Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη τη ζωή της Ιωάννας».

Αμέσως μετά ο εισαγγελέας επέδειξε φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση και με σπασμένη φωνή ανέφερε:

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

Σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα «η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων. Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στις μόνιμες βλάβες που έχει υποστεί η Ιωάννα είπε στους δικαστές:

«Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε..»

Συνεπώς, «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης». Ως εκ τούτου:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε».

«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

Με το άκουσμα της πρότασης, οι συγγενείς της Ιωάννας ξέσπασαν σε λυγμούς.

«Σχέδιο εξόντωσης» η επίθεση κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Τα πραγματικά περιστατικά της συγκλονιστικής υπόθεσης της επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου ανέλυσε νωρίτερα ο κ. Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ο τρόπος που προμηθεύτηκε το βιτριόλι η κατηγορουμένη και το εάν υπήρχαν συνεργοί.

«Το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό», είπε ο εισαγγελέας.

Για τη σχέση μεταξύ της κατηγορούμενης και της Ιωάννας Παλιοσπύρου ο εισαγγελέας περιέγραψε ότι έχουν κοινό τόπο καταγωγής χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας ως κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την εξαδέλφη του θύματος.

Αναφορικά με τη σχέση της με τον 40χρονο ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με το Νώντα. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Την ρωτούσε "τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο". Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

«Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Οικονόμου, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. "Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους" είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δυο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι» ανέφερε κατά την αγόρευσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ