ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη η επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη

Ιερώνυμος: Ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη η επίσκεψη Πάπα στη Μυτιλήνη
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην επικείμενη ιστορική συνάντηση των Προκαθήμενων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σημειώνοντας πως «η πράξη αυτή από μόνη της είναι ένα μήνυμα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το προσεχές Σάββατο τη Μυτιλήνη, ένα από τα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση. Εκεί θα βρίσκονται επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν όψει της επίσκεψης του Πάπα στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος, εξέφρασε την ελπίδα του, να μην πρόκειται για «ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα 'ρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Σημειώνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αποστείλει από τον περασμένο μήνα και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, επιστολές προς όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, θέλοντας να στείλει στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση, όπως το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του Χριστιανισμού.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος, «η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται».

Επομένως, συνεχίζει ο κ. Ιερώνυμος, «μέσα στα όπλα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς, είναι η ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με έναν λόγο χωρίς να έχει πολιτικές ρίζες μέσα και σκοπιμότητες. Νομίζω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση αυτό να το πετύχουν. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα 'ρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό (θα φύγει την ίδια μέρα για τη Ρώμη) και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει πως πέρα από τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, το ενδιαφέρον μας πρέπει να στρέφεται και στους δικούς μας τους ανθρώπους. «Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά να πούμε είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σήμερα είναι πέρα από το οικονομικό μας πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνάμε σαν λαός, η έλευση τόσο μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών είναι δυσβάσταχτο και καταστροφικό για τους Έλληνες», σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ