ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη «μέγγενη» οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Εντείνεται η ανησυχία για τη Δέλτα+

Κορωνοϊός: Στη «μέγγενη» οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Εντείνεται η ανησυχία για τη Δέλτα+
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύσκολη «εξίσωση» αρχίζει να θυμίζει η εξέλιξη του κορωνοϊού, καθώς η ελληνική επικράτεια βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας με τα νοσοκομεία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα να δέχονται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων νέων εισαγωγών (πάνω από 200 ανά ημέρα στο σύνολο της χώρας), ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί και η έλευση της μετάλλαξης Δέλτα+, η οποία έχει ήδη μολύνει 11 ανθρώπους στη χώρα μας.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) παρουσίασε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

«Σήμερα είχαμε και πάλι πολλά νέα κρούσματα», δήλωσε η κυρία Γκάγκα λαμβάνοντας τον λόγο κατά την ενημέρωση, εκφράζοντας την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το Σύστημα Υγείας προσφέρει υπηρεσίες σε όλους και στο χέρι μας είναι να προστατευθούμε και να το προστατέψουμε», απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σε ένα 4ο κύμα Covid-19, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Μπορούμε ως Πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο, δεν είναι επείγον γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη; Το κάναμε πέρυσι που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας. Φέτος έχουμε έναν τρόπο να προστατευθούμε. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο για όλους να υπάρχει δυνατότητα χειρουργείου και ΜΕΘ. Άρα από την αρχή πρέπει να βάλουμε κάποια όρια», είπε η κ. Γκάγκα.

Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας, όπου το προσωπικό "ζορίζεται" πάρα πολύ.

«Κάθε σύστημα έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε εμβολιαστές και μη εμβολιαστές, πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας, τι προστατεύει όλους μας. Μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεπτόμενοι ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα», κατέληξε.

Παπαευαγγέλου: Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Πηγή: INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως είπε το απόγευμα της Πέμπτης η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκα.

«Όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις όπου κι αν γίνουν, σε μεγάλες πόλεις ή χωριά, όλοι όσοι παρακολουθούν θα πρέπει να φορούν μάσκα», είπε.

Η ίδια εξήγησε ότι πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, ιδίως από τους νέους, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού και μάσκας και η αποφυγή ανοιχτών ή κλειστών χωρών όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Επιπλέον παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.

Για ακόμη μία φορά, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι ακόμα δεν το έχουν πράξει. Η ίδια μίλησε για αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία ενώ αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τομέα αλλά και στην Δυτική Αττική. Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, είπε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, είναι πάνω από 90% στη βόρεια Ελλάδα παρότι ο αριθμός των κλινών αυτών έχει ήδη αυξηθεί.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν δείχνει να βελτιώνεται με το χρόνο.

Τέλος, αναφερόμενη σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jana και αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους νόσησαν από κορονοιό, είπε ότι έξι μήνες μετά 1 στους 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την βιολογική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Μαγιορκίνης: Μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Πηγή: INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητητας μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρείται βελτίωση, τόσο στον αριθμό νέων διαγνώσεων, όσο και θανάτων, η οποία ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δείχνει επιβράδυνση. Αντίθετα στην Ευρώπη, παρατηρείται μικρή αλλά σημαντική επιδείνωση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις.

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώθηκε οριακά και καταγράφηκαν περίπου 406.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 3% και καταγράφηκαν περίπου 6.500 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, και την τελευταία εβδομάδα δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Αντιθέτως στην Ευρώπη, η επιδημία επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12%.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 58,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 44,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 125.000

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.407, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 707.587 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (88.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (11.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.270 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή +3.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Η έκθεση του ΕΟΔΥ αναλυτικά

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 3.407 νέων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

  • 70 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 96 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 99 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 217 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 72 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 109 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
  • 496 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 62 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 50 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
  • 126 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 89 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 83 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 123 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
  • 48 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 44 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 63 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 35 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 258 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 136 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 95 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
  • 67 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
  • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 94 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 58 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 29 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
  • 94 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
  • 72 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 37 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  • Τέλος, 76 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ