ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Στην Ημαθία δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις

28η Οκτωβρίου: Στην Ημαθία δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι οι παρελάσεις (στρατιωτική και μαθητικές) για την 28η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε ότι η απόφαση για την περιφέρεια Ημαθίας όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού είναι να μην διεξαχθεί η μαθητική παρέλαση.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, μετά από σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στην Περιφέρεια σχετικά με την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, κρίθηκε από όλους αναγκαίο να μην διενεργηθεί η μαθητική παρέλαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα και ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου επιπλέον υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας εντοπίζονται 139 κρούσματα -την ώρα που στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 533 και στην Αττική 675. Χθες, Πέμπτη, στην Ημαθία είχαν εντοπιστεί 123 κρούσματα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας, η Περιφέρεια Ημαθίας έχει αυτήν την εβδομάδα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο σύνολο της χώρας. Με 1,72% στο δείκτη θετικότητας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, πίσω μόνο από τη Δράμα, που βρίσκεται στο 1,91%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα στη Θεσσαλονίκημε τη διάρκεια της παρέλασης να μην υπερβαίνει τα 60 λεπτά.

Υπουργείο Εσωτερικών: Κανονικά η διεξαγωγή των παρελάσεων

Την κανονική διεξαγωγή των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων της 27ης και 28ης Οκτωβρίου αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ως προς τα σχετικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν της ανακοίνωσης της Περιφέρειας, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «ανυπόστατες φήμες» και σε σχετικό δελτίο Τύπου διευκρινίζει ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο της 13ης Οκτωβρίου, επομένως «οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά».

Όπως διευκρινίζεται, «η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εθνικής εορτής, θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα».

«Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών και θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις» σημειώνει το υπουργείο.

Υπουργείο Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις παρελάσεις

Την λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους θεατές.

Αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

»Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

«Προσοχή στις παρελάσεις, έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Νωρίτερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε στην παρέλαση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πως θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός», σημείωσε.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη. Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς», τόνισε η κυρία Παγώνη, μιλώντας στο Mega.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ