ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Οι διάλογοι ΔΙΑΣ με κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. - Ερωτήματα και αντιδράσεις μετά το βίντεο

Πέραμα: Οι διάλογοι ΔΙΑΣ με κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. - Ερωτήματα και αντιδράσεις μετά το βίντεο
CNN Greece

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό από πυρά αστυνομικών ενός 21χρονου άνδρα – επιβάτη ενός υπό καταδίωξη αυτοκινήτου.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκύπτουν μετά το αποκαλυπτικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου ακούγονται οι διαβιβάσεις μεταξύ των αστυνομικών και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Κι αυτό διότι στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς ενώ, όπως ακούγεται στο βίντεο, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι «δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός».

«Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙΑΣ τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς» ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Ο στόχος ήταν να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε μηχανές. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» ακούγεται στο βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή».

«Δεν έχουμε δικό μας. Δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος» επανλαμβάνουν οι αστυνομικοί μεταξύ τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι συνομιλίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που πλησιάζουν τον πληγωμένο άνδρα και δίνουν αναφορά στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Όπως τονίζουν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει τραυματίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη και ενεπλάκησαν στην ένοπλη καταδίωξη.

Νεκρός είναι ο 20χρονος καταδιωχθείς και τραυματίας ο ένας εκ των συνεπιβατών του στο κλεμμένο ΙΧ που βρισκόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ήταν άοπλος.

Το χρονικό της συμπλοκής

Όλα ξεκίνησαν όταν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Θηβών, εντόπισαν ένα λευκό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα να κινείται ύποπτα στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει ώστε να κάνουν τον προβλεπόμενο έλεγχο, ωστόσο εκείνος αντί να υπακούσει, πάτησε γκάζι με σκοπό να διαφύγει.

Ξεκίνησε καταδίωξη για περίπου έξι χιλιόμετρα που κατέληξε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο οδηγός του οχήματος, επιχειρώντας να διαφύγει, εμβόλισε πέντε μηχανές της ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά αστυνομικοί.

Τότε οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. άνοιξαν πυρ περίπου 20 φορές με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο συνοδηγός να τραυματιστεί και ο τρίτος της παρέας των κακοποιών να διαφύγει.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής:

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο). Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα».

Πολιτικές αντιδράσεις

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία για την υπόθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ΕΛ.ΑΣ. «δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», κάνοντας λόγο για «τραγικό αποτέλεσμα». Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, λέγοντας:

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό».

«Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δημιουργούνται «σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής». «Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «μνήμες του 2008» και δηλώνει πως «η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στην "ασφάλεια" με τον τρόπο που η "βαθιά Δεξιά" αντιλαμβάνεται τον όρο, τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα...».

«Ταυτόχρονα, οι απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα λαλίστατων, τηλεοπτικών προωτοκλασάτων Υπουργών, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους φόβους μας, αλλά εμπεδώνουν ακόμα περισσότερο ότι το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν συνιστά εξ ορισμού και εκ πεποιθήσεως κράτος δικαίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στον αντίποδα βρίσκεται η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος αναφέρει ότι «εμείς, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τους αστυνομικούς στο αυτόφωρο και στον εισαγγελέα αλλά αντίθετα, θα τους παρασημοφορούσαμε».

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για επιχειρησιακή αξιολόγηση

Μετά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. για την αιματηρή καταδίωξη.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην Εισαγγελία Πειραιά οι επτά αστυνομικοί

Οι έξι αστυφύλακες και ο υπαστυνόμος που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, συνελλήφθησαν βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και οδηγήθηκαν στην Eισαγγελία Πειραιά για να απολογηθούν, καθώς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Σύμφωνα με την αρχική νεκροψία του ιατροδικαστή Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, ο νεκρός φαίνεται πως έχει περισσότερα από ένα τραύματα από σφαίρες στο σώμα του. Ολοκληρωμένο συμπέρασμα για τον αριθμό των τραυμάτων και τα αίτια θανάτου του 21χρονου θα προκύψουν από τη νεκροτομή που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Από τη συμπλοκή έχει τραυματιστεί επίσης ένας 16χρονος Ρομά που συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ σε εξέλιξη βρίκεται η αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του τρίτου επιβαίνοντα του ΙΧ, επίσης 16 ετών τον οποίο έχουν ταυτοποιήσει οι Αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι η καταδίωξη ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ