ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί - Κούγιας: Αυτόπτες μάρτυρες τους δικαιώνουν

Πέραμα: Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί - Κούγιας: Αυτόπτες μάρτυρες τους δικαιώνουν
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece

Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής συμπλοκής στο Πέραμα επικαλέστηκε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά. Την ίδια ώρα στις πρανακριτικές καταθέσεις τους, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σε κίνδυνο και γι΄αυτό αντέδρασαν ρίχνοντας πυρά.

Όπως είπε μιλώντας στον Alpha, οι αυτόπτες μάρτυρες δικαιώνουν τους αστυνομικούς.

«Έριξε κάτω 5 μοτοσυκλέτες από τις 7 και υπήρξε επανηλλειμένη επάνοδός του για να τους χτυπήσει. Δεν μπορεί και οι επτά ασυνομικοί να εκτίμησαν λάθος» σημείωσε ο κ. Κούγιας.

«Συγχρόνως πυροβολούν και οι επτά άνθρωποι που σημαίνει ότι συνέβη κάτι ακραίο», σημείωσε ακόμα ενώ όσον αφορά την εντολή από το κέντρο να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι όταν ρώτησε σχετικά τους εντολείς του εκείνοι του απάντησαν ότι μέσα στην οχλγαγωγία κανείς δεν άκουσε κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα λάβει αύριο το πρωί τη δικογραφία την οποία θα αναλύσει με τους συνεργάτες του. «Θα προσπαθήσω να βοηθήσω ανακριτή και εισαγγελέα για μια δίκαιη απόφαση», ανέφερε ο κ Κούγιας, ο οποίος συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι, το πολυτιμότερο προστατευόμενο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, «η απώλεια της ανθρώπινης ζωής αφορά και τους αστυνομικούς».

Τι λένε οι αστυνομικοί

Στις προανακριτικές καταθέσεις τους οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σε κίνδυνο:

«Μας επιτέθηκε με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσυκλέτες μας. Ενεργήσμε με πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσυκλέτα με τον συνάδελφό μας πάνω σε αυτή», αναφέρει ένας από τους αστυνομικούς σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

«Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά, ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι έξι αστυνομικοί.

Οργή από την οικογένεια του 20χρονου

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του 20χρονου Ρομά είναι οργισμένη και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος, αλλά και των δύο συνεπιβατών του, στο κλεμμένο αμάξι που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.

Ο πατέρας του νεκρού ανέφερε:

«Θέλω μια δικαιοσύνη από το κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;».

Απειλούν με αντίποινα

Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Ένταση στην Αττική οδό

Σημειώνεται ότι ένταση επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στην Αττική Oδό, στη θέση Ρουπάκι στο ύψος του Ασπροπύργου για τον θάνατο του 20χρονου όταν 30 περίπου νεαροί, έκαιγαν λάστιχα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία.

Περίπου εκατό άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έκλεισαν, λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, την Αττική Oδό, στον Ασπρόπυργο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ελευσίνα.

Είχε προηγηθεί πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς και το κάψιμο ενός αυτοκινήτου. Στο σημείο ενήργησαν διμοιρίες των ΜΑΤ κάνοντας χρήση του Αίαντα.

Συγκέντρωση και στο Πέραμα

Παράλληλα συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιείται και στο Πέραμα. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι παραταγμένες κατα μήκος της Λεωφόρου Ειρήνης, ενώ στην πλατεία Ηρώων βρίσκονται περίπου 50 αντιεξουσιαστές.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, περίπου 100 άτομα μαζεύτηκαν στον Ασπρόπυργο με πρόθεση να κλείσουν την εθνικη. Εμποδίστηκαν από την αστυνομία και αποχώρησασν ήρεμα από το σημείο.

Σημειώνεται πως ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου από ομάδα Ρομά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 30 περίπου νεαροί, έκαιγαν λάστιχα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία.

Την Τετάρτη στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί

Στο μεταξύ, οι έξι αστυφύλακες και ο υπαστυνόμος που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, συνελλήφθησαν βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Eισαγγελία Πειραιά για να απολογηθούν. Ο εισαγγελέας Πειραιά παρέπεμψε τους επτά αστυνομικούς σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Από τη βαλλιστική εξέταση, όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για το ποιος αστυνομικός ή αστυνομικοί σκότωσε τον 20χρονο και ποιος ή ποιοι τραυμάτισαν τον έτερο νεαρό.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, ο ανακριτής αναμένεται να προσωποποιήσει το κατηγορητήριο, καθώς θα υπάρξουν διαφορετικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σημειώνεται πως η εντολή να απομαγνητοφωνηθούν όλες οι καταγεγραμμένες συνομιλίες του κέντρου επιχειρήσεων με τους σταθμούς και τις περιπολίες που εμπλέκονται στο αιματηρό περιστατικό, έχει αρχίσει από αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ