ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας για Πέραμα: Οι αστυνομικοί δεν άκουσαν εντολή για να σταματήσουν την καταδίωξη

Κούγιας για Πέραμα: Οι αστυνομικοί δεν άκουσαν εντολή για να σταματήσουν την καταδίωξη
ΙΝΤΙΜΕ

Για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά, μίλησε ο δικηγόρος των επτά συλληφθέντων αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.

Αρχικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι οι επιβαίνοντες στο κλεμμένο όχημα αντιμετωπίζουν κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροήν για τον τραυματισμό των επτά αστυνομικών.

Σημείωσε πως οι αστυνομικοί «δεν είναι δολοφόνοι, δεν είναι κακοποιοί, αλλά παιδιά με σπουδές και ιδιαίτερη αγωγή».

«Δεν είναι οι άνθρωποι που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν πάμε να κλέψουμε, να σκοτώσουμε, να βιάσουμε. Είναι φτωχά παιδιά» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η διαδικασία κράτησής τους είναι επιβεβλημένη από τον νόμο.

«Έχουμε απέναντί μας και νεαρά παιδιά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αφαιρέσει τη ζωή, τα οποία όμως ξεκινούν τη μέρα τους με διαφορετικό τρόπο, από κακή αγωγή, από κακές συνθήκες ζωής. Εκείνη την ημέρα, τα συγκεκριμένα παιδιά, έκαναν μια διακεκριμένη κλοπή. Δεν έχουμε μια τυχαία περίπτωση. Έχουμε την περίπτωση ατόμων που ξεκίνησαν να αφαιρέσουν τη ζωή αστυνομικών και αστυνομικούς που αμύνθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους» είπε ο κ. Κούγιας.

Πέραμα: Αντιδράσεις και ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη - Τι λένε οι αστυνομικοί

Σχετικά με το εάν ήταν ή όχι οπλισμένοι οι νεαροί, ο Αλέξης Κούγιας σχολίασε:

«Όλοι λένε ότι ήταν άοπλα τα παιδιά. Ποιος το είπε; Εκείνος που έφυγε είναι σίγουρο ότι τα πήρε τα όπλα».

Σε ερώτηση για το εάν πήραν εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη οι αστυνομικοί ο κ. Κούγιας απάντησε ότι καμία τέτοια εντολή δεν πήραν.

«Είναι κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν κάτι τέτοιο» είπε.

Για την ποσότητα των πυροβολισμών απάντησε ότι το ημιαυτόματο όπλο των αστυνομικών δικαιολογεί τις πολλές ριπές, ενώ εξήγησε ότι με 200 χλμ την ώρα είναι δύσκολο να σημαδέψει κανείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

Μπαλάσκας: Κρατάνε τα παιδιά μέσα στη ΓΑΔΑ σαν να είναι κακούργοι

Ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, μίλησε για την καταδίωξη στο Πέραμα για την οποία έχουν συλληφθεί επτά αστυνομικοί.

«Το Πέραμα ήταν η κατάληξη της διαδρομής. Δεν έγινε εκεί η αρχή της καταδίωξης. Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να πάρει εντολή για να πυροβολήσει. Ο αστυνομικός είναι εκπαιδευμένος και κρίνει μόνος του πότε πρέπει να πυροβολήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ακινητοποιήθηκε λόγω του λεωφορείου το όχημα, ο νεαρός έβαλε όπισθεν και πάτησε γκάζι», είπε ο κ. Μπαλάσκας μιλώντας στο MEGA.

Απαντώντας στο γιατί δεν πυροβόλησαν οι αστυνομικοί στα λάστιχα του οχήματος, ο ίδιος είπε ότι «Εκείνα τα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά γιατί λειτουργεί το ένστικτο και η εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Είχαν εμπλακεί δύο ομάδες αστυνομικών σε αυτή την καταδίωξη».

«Δεν υπάρχει καταδίωξη χωρίς να κινδυνεύσει κόσμος»

«Το να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη” δεν το έχω ακούσει ποτέ. Κάποιοι έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η καταδίωξη για να μην κινδυνεύσει κόσμος. Δεν υπάρχει καταδίωξη χωρίς να κινδυνεύσει κόσμος. Το αν ακούστηκε από το κέντρο είναι υπό διερεύνηση και θα φανεί», τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

«Δεν γνωρίζω γιατί κρατούνται οι αστυνομικοί. Κρατούνται προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Κανονικά κρατείται κάποιος όταν είναι ύποπτος φυγής, όπως ξέρω εγώ. Αυτοί είναι οικογενειάρχες αστυνομικοί. Αλλά νομίζω ότι προβλέπει ο νόμος την κράτησή τους με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως να υπήρξε αυτό και για αυτό να κρατούνται οι αστυνομικοί», συνέχισε.

«Αν συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά»

«Όταν πυροβόλησε ο ένας θα μπορούσαμε να πούμε ότι πανικοβλήθηκε, τώρα πυροβόλησαν τόσοι άνθρωποι. Αυτό καταδεικνύει ότι τόσοι πυροβολισμοί δεν έχουν ποτέ ανθρωποκτόνο πρόθεση, και επίσης κάτι ήθελαν να σταματήσουν όλοι μαζί. Αν το άτυχο παλικάρι δεν έβγαζε το πόδι του από το γκάζι και συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά. Το μυαλό των συναδέλφων πήγε στο ότι πρέπει να σταματήσει το όχημα. Προφανώς αυτό τους έφερε στο σημείο να ρίξουν αυτές τις βολές ακινητοποίησης. Αυτό απορρέει από την εκπαίδευσή μας», εξήγησε λέγοντας ότι «οι βολές δεν ήταν επιθετικές, όσες κι αν ήταν».

Αναφερόμενος στην εντολή κράτησης των συλληφθέντων αστυνομικών, είπε: «Είναι κρατούμενοι οι αστυνομικοί και θα πάνε την Τετάρτη στον ανακριτή. Κάθε αστυνομικός είναι οικογενειάρχης, φεύγει από το σπίτι του. Δεν είναι ύποπτος φυγής. Κρατάνε τα παιδιά μέσα στη ΓΑΔΑ σαν να είναι κακούργοι. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κράτησή τους», τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Πότε πυροβολεί ένας αστυνομικός

«Πρέπει να πυροβολήσεις τον αστυνομικό, να μην τον πετύχεις ή να τον τραυματίσεις, για να ανταποδώσει ο αστυνομικός τον πυροβολισμό. Εκτός αν ο αστυνομικός κάνει βολές ακινητοποίησης για να προλάβει τραυματισμό ή θάνατο. Ρωτάνε πολλοί γιατί πυροβόλησαν αφού δεν είχαν όπλο. Πρώτον οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ότι οι καταδιωκόμενοι δεν είχαν όπλο, και δεύτερον όταν έβαλε όπισθεν για να πέσει πάνω στους αστυνομικούς ο οδηγός, καταλαβαίνετε ότι είτε είχε είτε δεν είχε όπλο, ο αστυνομικός κάνει χρήση του όπλου», σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας αναφορικά με το πότε ένας αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του.

«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όταν κυνηγάς στις 2 η ώρα κάποιον με 180 χιλιόμετρα, δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Αν ήταν Ρομά, αν ήταν Έλληνας, ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκαν κατά του Ρομά, καθώς δε γνώριζαν καν ότι ο οδηγός ήταν Ρομά. Ιδιαίτερα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι κάποια παιδιά που παίρνουν 800 ευρώ και βγαίνουν από το σπίτι τους και είναι με το ένα πόδι στον τάφο», σημείωσε κλείνοντας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ