ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις, πλησιάζει η ώρα της απόφασης

Δίκη για βιτριόλι: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις, πλησιάζει η ώρα της απόφασης
ΙΝΤΙΜΕ

Πιο κοντά στην τιμωρία του εγκλήματος που έχει ομολογήσει, είναι πλέον η 36χρονη κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι.

Ο χρόνος για την ανακοίνωση της κρίσης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της επίθεσης που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 36χρονη, αρχίζει από σήμερα το πρωί να μετρά αντίστροφα.

Στο δικαστήριο έδωσε σήμερα το παρών και η κατηγορούμενη, ενώ νωρίτερα έφτασε και η Ιωάννα.

Η διαδικασία κατά την σημερινή έβδομη ημέρα της δίκης, αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης που θα επιχειρήσουν να μεταβάλουν το κλίμα που άφησε η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορούμενη.

Η υπεράσπιση θα επιδιώξει σε αυτήν την "τελευταία μάχη" να πείσει δικαστές και ενόρκους να αντιμετωπίσουν την δράστιδα της επίθεσης με πιο ευνοϊκό ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης της.

Είναι πολύ πιθανό σήμερα μετά το μεσημέρι το δικαστήριο να δώσει την απάντησή του, την ετυμηγορία του για την υπόθεση, οπότε και η κατηγορουμένη αλλά και η παθούσα θα ακούσουν την ανακοίνωση της απόφασης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Η ετυμηγορία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο τρόπος δράσης της 36χρονης, σόκαρε την κοινή γνώμη.

Η ίδια -σύμφωνα με το εισαγγελέα- «εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο» περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα καυστικού οξέος την Ιωάννα Παλιοσπύρου και τράπηκε σε φυγή.

«Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη η ζωή της Ιωάννας», είχε τονίσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, περιγράφοντας τη στιγμή της εγκληματικής επίθεσης. Ήταν το λεπτό που καταδίκασε την Ιωάννα σε έναν ισόβιο Γολγοθά.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του έκανε λόγο για «ηθική μικρότητα» και «εκδικητικότητα» της κατηγορουμένης προτείνοντας την ενοχή της για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

«Θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής, στα 5,5-6 χρόνια θα είναι έξω», εκτίμησε ωστόσο ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρα σημειώνοντας πάντως ότι «η μεγαλύτερη καταδίκη της ήταν ότι κατάφερε να κάνει την Ιωάννα σύμβολο δύναμης».

Ο εισαγγελέας επικαλούμενος τις καταθέσεις των μαρτύρων-ειδικών επιστημόνων, αντλώντας στοιχεία μέσα από τη δικογραφία για τον τρόπο που κινήθηκε η κατηγορούμενη και λαμβάνοντας υπόψη την εγκληματική συμπεριφορά της 36χρόνης αποδόμησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ότι ήθελε απλώς να την πονέσει και όχι να την σκοτώσει.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ως εκ τούτου:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ