ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για το βιτριόλι: Ποινή κάθειρξης 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Έφη Κακαράντζουλα

Δίκη για το βιτριόλι: Ποινή κάθειρξης 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Έφη Κακαράντζουλα
INTIME

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε με ομόφωνη απόφαση του Μικτου Ορκωτού  Δικαστηρίου η Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για το αδίκημα της απείθειας το δικαστήριο της επέβαλε 6μηνη ποινή φυλάκισης.

Αναμένεται η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε επίσης ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό του "πρότερου σύννομου βίου", το οποίο αιτήθηκε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Η σύννομη ζωή όμως δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της 36χρονης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα που προέβαλε προκειμένου να πείσει πως δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση της εντολέως του.

«Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», τόνισε εμφατικά ο εισαγγελέας. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει», ξεκαθάρισε ο εισαγγελέας.

Κεχαγιόγλου: «Είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε…»

Στην αγόρευση του ο Σάκης Κεχαγιόγλου επικαλέστηκε την ποινική αντιμετώπιση που είχε πριν από λίγους μήνες ο ιερωμένος που έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες, στη Μονή Πετράκη αλλά και παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων, επέμεινε πως θα πρέπει να καταδικαστεί η 36χρονη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα «σφάλμα» της Εισαγγελίας τη δίωξη που έφερε την κατηγορούμενη στο εδώλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας λέοντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της Εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκης Κεχαγιόγλου, «διέγνωσε» ψυχιατρικά ζητήματα της 36χρονης τα οποία την οδήγησαν στην πράξη της.

«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται», ανέφερε.

Ο ίδιος απέφυγε να αιτηθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ή της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ζητώντας ωστόσο από το δικαστήριο να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως εξήγησε, για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξεις του. Πλην όμως αυτό δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς η οικογένεια της δράστιδος δεν έχει οικονομική επιφάνεια.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζετε ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ