ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δραματικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών - Σήμα κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Δραματικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών - Σήμα κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το τέταρτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Ο χειμώνας επίσης προβλέπεται δύσκολος σε όλη τη χώρα με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μέχρι και 1.000 νεκρούς τον μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να δηλώνει πως «αν χρειαστεί θα επιτάξουμε γιατρούς και νοσοκομεία».

Ο υπουργός πάντως ξεκαθάρισε μέσω ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως, χτες Πέμπτη, σε σύνολο 2.984 νέων κρουσμάτων, τα 589 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Αττική με 554. Σε 213 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στη Λάρισα, ενώ παράλληλα υπάρχει ανησυχία για την Αχαΐα, την Ημαθία και τη Μαγνησία.

Το πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει εκ νέου σε πλήρη επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα, με την προσοχή των λοιμωξιολόγων να επικεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Καπράβελος: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ

Για ρεκόρ εισαγωγών στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».

Όπως τόνισε ο γιατρός, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Θωμαΐδης: Έως και 5.000 κρούσματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Αττική μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα.

«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».

Στο τρίτο κύμα, συνέχισε ο κ. Θωμαΐδης, τον Απρίλιο 6-7 Απριλίου ήταν 3080, άρα ήδη είμαστε σε υψηλοτέρα κρούσματα από το τρίτο κύμα.

Θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες ο μέσος όρος εβδομαδιαίος θα φτάσει 4.000 και παραπάνω ενδεχομένως μπορεί στη διακύμανση να δούμε και 5.000.

Ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια. 270 έναντι 200. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συστηματικά κάθε μέρα και το ίδιο και οι θάνατοι. Οι ΜΕΘ και οι απώλειες διαφέρουν περίπου ένα μήνα από την κορύφωση των κρουσμάτων. Άρα για το Δεκέμβριο μπορούμε δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους ημερησίως, δε θα έχουμε τα νούμερα του προηγούμενου διαστήματος ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν.

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 40, καθώς εκεί είναι η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων και οδηγούνται στα νοσοκομεία.

«Ήδη στις ΜΕΘ στην επικράτεια υπάρχει 74% πληρότητα, ήδη κάποιες είναι στο 100%». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες» εκτίμησε ο κ. Θωμαΐδης.

Τζανάκης: Προβλέψεις για 1.000 νεκρούς το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Με τη σειρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για 1.000 θανάτους το μήνα, μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.

Παράλληλα, σημείωσε στο Mega:

«Η μετάλλαξη Δέλτα + αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Απαντώντας σχετικά με το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ