ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λουκίδης: Κρίσιμη η διατήρηση του ποσοστού ανοσίας σε υψηλά επίπεδα

Κορωνοϊός - Λουκίδης: Κρίσιμη η διατήρηση του ποσοστού ανοσίας σε υψηλά επίπεδα
Φωτογραφία αρχείου AP Newsroom / Giannis Papanikos

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μείζον κατά τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι η διατήρηση του ποσοστού ανοσίας έναντι της νόσου σε υψηλά επίπεδα.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να διατηρήσουμε το ποσοστό ανοσίας που έχουμε. Να πάμε στην 3η δόση με μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτό το 64% που έχουμε χτίσει να μην αρχίσουμε να το χάνουμε. Το εμβόλιο έχει και αυτό κάποια ημερομηνία που αρχίζει και χάνει την αρχική του προστασία. Επίσης, πρέπει πλέον να δούμε, τι πρέπει να διαλέξουμε ως σωστή παρέμβαση από τις θεραπευτικές μελέτες, και να στήσουμε σωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα απέναντι στους ασθενείς μας», δήλωσε ο κ. Λουκίδης.

«Πρέπει και στον εμβολιασμό για τη γρίπη να πιάσουμε το περσινό ποσοστό. Και η γρίπη είναι από τις ενδημικές λοιμώξεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου. Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατ. άνθρωποι. Πρέπει να βοηθήσουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα να μην πιέζεται με ενδημικές λοιμώξεις», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.

«Δεν υπάρχει αντένδειξη να γίνουν μαζί τα δύο εμβόλια, αλλά καλό θα είναι να απέχουν δέκα ημέρες, ώστε να ξέρει κανείς από πού προέρχεται ένα σύμπτωμα που πιθανόν να εμφανίσει. Εγώ έκανα πρώτα την 3η δόση και μετά θα κάνω το αντιγριπικό», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Νέα μέτρα ante portas

Κατά τα λοιπά, τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην ερχόμενη Τετάρτη, οπότε - όπως όλα δείχνουν - η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της αναφορικά με την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εξέλιξη της πανδημίας και επεξεργάζονται τρόπους περιορισμού της.

Προς το παρόν, αν και το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown φαίνεται να αποκλείεται κατηγορηματικά, δεν μπορεί κανείς πλέον να αμφισβητήσει το δεδομένο ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Άλλωστε, το γεγονός αυτό αντανακλάται στους ημερήσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Διενέργεια δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό, κατά πληροφορίες του CNN Greece, φαίνεται ότι θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα
  • Υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
  • Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ