ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Κλείδωσαν επί 4 ώρες κοσμήτορα στο γραφείο του στο Πολυτεχνείο

Κρήτη: Κλείδωσαν επί 4 ώρες κοσμήτορα στο γραφείο του στο Πολυτεχνείο
Screen Grab / YouTube

Τον εγκλεισμό κοσμήτορα επί τέσσερις ώρες στο γραφείο του και τον εξαναγκασμό του σε υπογραφή δήλωσης από ομάδα ατόμων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου και συνδέεται με την δίωξη φοιτητή για αφισοκόλληση εντός του ιδρύματος. Τα μέλη της ομάδας που εισέβαλλαν στο γραφείο του καθηγήτη, τον εξανάγκασαν να ανακαλέσει το e-mail που είχε στείλει στον φοιτητή και να υπογράψει δήλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Κοσμητείας
φοιτητής που προχώρησε σε αφισορρύπανση, απείλησε μέλος της Κοσμητείας και στη συνέχεια με μια ομάδα 20-30 ατόμων απείλησαν τον καθηγητή, τον κλείδωσαν στο γραφείο του χωρίς να του επιτρέπουν ούτε να βγει ούτε να τηλεφωνήσει, υπό συνεχείς ύβρεις.

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Κεραμέως: Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, η οποία ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με το cretalive.gr με αναφορά στον Εισαγγελέα Χανίων, ζητά την παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια του φερόμενου περιστατικού. Ο Κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου 4 ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων κατά το διάστημα αυτό, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του.

Επίσης, με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά ενημέρωση σχετικά με το ως άνω περιστατικό καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του συμβάντος κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τόσο με την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και με την κίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του Ιδρύματος για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους.

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», δήλωσε σχετικά η κ. Κεραμέως.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμιά μας, ώστε οι φοιτητές μας, οι καθηγητές μας, τα μέλη του προσωπικού μας να έχουν το περιβάλλον που τους αρμόζει. Ακριβώς γι’ αυτό κίνησα τις νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του καταγγελθέντος, σοβαρού αυτού περιστατικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ