ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός- Εξαδάκτυλος: Το αδιαχώρητο στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός- Εξαδάκτυλος: Το αδιαχώρητο στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας
AP Photo

Την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως του αριθμού των διασωληνωμένων εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η Διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του εμβολιασμού και τον περιορισμό της διασποράς. 

«Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού και παράλληλα μείωσης της διασποράς της νόσου, ενώ εξήγησε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Φέτος έχουμε λιγότερους γιατρούς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε, γιατί οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν προσελκύουν νέους συναδέλφους», ανέφερε.

Αντίστοιχα, η κ. Βλαχογιάννη επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή, τονίζοντας ότι γίνεται το αδιαχώρητο στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.

«Βγαίνει ο ένας, μπαίνει ο άλλος. Έχουμε ασθενείς, λίγο πριν τη διασωλήνωση, σε απλές κλίνες Covid. Εμείς στο νοσοκομείο μας έχουμε στις ΜΕΘ κυρίως 40αρηδες και 50αρηδες, αλλά σε άλλες κλινικές υπάρχουν και άτομα 20-20 ετών», τόνισε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών, καθώς πολλές φορές άνθρωποι από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενώνκαταγγέλλουν και κάνουν μηνύσεις στους γιατρούς ζητώντας να τους αποσωληνώσουν. «Μας έχουν απαιτήσει να αποσωληνώσουμε τον ασθενή και μας λένε ότι κακώς τον διασωληνώσαμε», υπογράμμισε η κ. Βλαχογιάννη.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, εάν υπάρχει εκφρασμένη γνώμη του ασθενούς με πλήρη διαύγεια ότι δεν θέλει να διασωληνωθεί, ο γιατρός οφείλει να τον σεβαστεί. Ωστόσο, ο συγγενής δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να τον αποσωληνώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ