ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε όλους

Εμβολιασμός: Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε όλους
AP Photo/Matt Rourke

Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση νέων μέτρων, μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα, «το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο».

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη (αναμνηστική).

Όπως είπε, «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» και γι' αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Επίσης, έκανε λόγο για επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται με διαδραστικό τρόπο.

Όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα 2 μηνών από τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου να κλείνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση/ αναμνηστική.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη ή αναμνηστική δόση στο σκεύασμα Johnson & Johnson ισοδυναμεί με την τρίτη δόση των υπόλοιπων εμβολίων που έγιναν σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους, η αναμνηστική δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson μπορεί να γίνεται είτε με νέα δόση Johnson & Johnson, είτε με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Ειδικότερα για τη χορήγηση του σκευάσματος της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται ακόμη κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις το σύστημα, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα (λίγες ημέρες) στους πολίτες για αυτό, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πορεία των εμβολιασμών

Χθες, ξεπεράστηκαν οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ' οίκον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ