ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη του κορωνοϊού η μισή χώρα – Οι 21 περιοχές που καλπάζει η θετικότητα και η πίεση στο ΕΣΥ

Στη δίνη του κορωνοϊού η μισή χώρα – Οι 21 περιοχές που καλπάζει η θετικότητα και η πίεση στο ΕΣΥ
AP Photo Valentina Petrova

Το δυναμικό του «παρών» δίνει τα τελευταία 24ωρα το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιώνονται κάθε μέρα περισσότερο με τους επιδημιολογικούς δείκτες να έχουν πάρει μια επικίνδυνη ανηφόρα.

Ενώ ο Θάνος Πλεύρης παρουσιάζει σήμερα στο πολιτικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΠΥ, με βασικότερες αιχμές τη θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για νέα φάρμακα και τον real time έλεγχος για όλες τις υπηρεσίες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναστενάζει.

Με τα πλέον ζοφερά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων υπάρχει πλέον λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ με αρκετούς ασθενείς να διασωληνώνονται στους θαλάμους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναφέρει: «Χθες εφημέρευε το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης. Εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% στις εισαγωγές κορωνοϊού. Η ΜΕθ 15 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και για τις υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες, ο κ. Γιαννάκος.

Αλλά και εκτός νοσοκομείων, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ απεικονίζουν με ακρίβεια την κατάσταση, καθώς σε τρεις περιοχές της χώρας τα ποσοστά θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα (25-31 Οκτωβρίου) ξεπέρασαν το 2%, ενώ 18 περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με θετικότητα άνω του 1% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η θετικότητα χτυπάει «κόκκινο» σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία με 2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, δύο νησιά, η Πάρος (1,42%) και η Θάσος (1,02%) παρουσιάζουν ανησυχητικά ευρήματα, ενώ και η Φωκίδα που μέχρι πρότινος κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα έφτασε στο 1,17%.

Καπραβέλος: Ή εμβολιασμός ή lockdown

Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να στείλει προσωπικό στα νοσοκομεία.

«Ξεκινάμε σήμερα με μηδέν κλίνες ΜΕΘ», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ενώ σημείωσε ότι «σε όλες τις κλίνες της εντατικής υπάρχουν ανεμβολίαστοι».

Ο ίδιος τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και, μιλώντας σε δραματικό τόνο, είπε:

«Ή θα εμβολιαστούμε όλοι μας, ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε».

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είναι σωστή η όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τον αριθμό των τεστ που θα πρέπει να γίνονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ, κάθε ημέρα χάνουμε 60 ανθρώπους κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ».

Οι 21 περιοχές με θετικότητα πάνω από 1%

Κιλκίς 2,26%

Λάρισα 2,12%

Μαγνησία 2,07%

Γρεβενά 1,96%

Ροδόπη 1,84%

Ημαθία 1,82%

Έβρος 1,65%

Πιερία 1,65%

Σέρρες 1,59%

Μεσσηνία 1,55%

Αρκαδία 1,51%

Θεσσαλονίκη 1,45%

Πάρος 1,42%

Πέλλα 1,36%

Δράμα 1,35%

Τρίκαλα 1,32%

Φωκίδα 1,17%

Καστοριά 1,13%

Καρδίτσα 1,05%

Θάσος 1,02%

Ξάνθη 1,01%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ