ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε «έρχονται» στην Ελλάδα το χάπι της MSD και τα μονοκλωνικά αντισώματα

Κορωνοϊός: Πότε «έρχονται» στην Ελλάδα το χάπι της MSD και τα μονοκλωνικά αντισώματα
Merck & Co. via AP

Εντός των προσεχών εβδομάδων πρόκειται να προμηθευτεί η Ελλάδα τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που περιέχουν μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ βρίσκεται επίσης σε συνεννοήσεις για την εισαγωγή του αντιιικού χαπιού της MSD, (σ.σ. η αμερικανική Merck) όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η οποία καταγράφει επικίνδυνη έξαρση, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε εντούτοις ως προς τις φαρμακευτικές αγωγές έναντι του κορωνοϊού ότι οι διαθέσιμες ποσότητες θα είναι τέτοιες που σαφώς δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους νοσούντες και ο εμβολιασμός παραμένει απόλυτα αναγκαίος για την προστασία έναντι της Covid-19.

«Έχουμε 6.800 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως και τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 έως εκεί, δεν θα είναι 100.000» δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Συνεπώς, επισήμανε πως είναι σαφές ότι δεν θα μπορούν να τα πάρουν όλοι και είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί -«πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε τα κρούσματα παρά να θεραπεύσουμε».

«Θα φέρουμε τα φάρμακα είμαστε σε διαδικασίες, και με διμερείς συμφωνίες, και μέσω της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των φαρμάκων, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε συγκεκριμένα πως η θεραπεία που έχει ως βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται «εντός των επόμενων εβδομάδων», ενώ σχετικά με τα χάπια της MSD ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε».

EMA: Ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της MSD

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ήδη έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η MSD και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, έλαβε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατόν» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του» επισήμανε.

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Πρόκεται για τα πρώτα δισκία κατά της Covid που διατίθονται στην αγορά.

Η συγκεκριμένη θεραπεία μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με κλινική δοκιμή της MSD.

Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην ήπειρο από τώρα μέχρι το Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ