ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εφιάλτης με 500% αύξηση κρουσμάτων στις «κόκκινες» περιοχές - Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Εφιάλτης με 500% αύξηση κρουσμάτων στις «κόκκινες» περιοχές - Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ
AP Photo / Emilio Morenatti

Σήμα κινδύνου για τα «μαύρα» ρεκόρ που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του κορωνοϊού και τον τραγικό αντίκτυπο που θα έχουν στο σύστημα υγείας και στην νοσηλεία των ασθενών, έστειλαν οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου, τονίζοντας για πολλοστή φορά την σημασία του εμβολιασμού.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγεία για την πορεία της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των διαγνώσεων κατά 35%, αύξηση των διασωληνώσεων κατά 15%, αύξηση των θανάτων κατά 19%, και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας, ενώ όπως ανακοινώθηκε περισσότεροι από 350 πολίτες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία καθημερινά.

Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι στις «κόκκινες περιοχές», η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.

Η κ. Γκάγκα αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, όπως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι

Στο ίδιο κλίμα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ.Γκάγκα κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην αποψινή ενημέρωση και εξήγησε πως το ποσοστό θνητότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Η ίδια ανέφερε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε 4.600 κρούσματα, κατά μέσο όρο, την ημέρα και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας από 1,09 σε 1,96 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και πλέον μιλούμε για 35.000 ενεργά κρούσματα και 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το 70% όσων νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών.

Όπως τόνισε, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, από την ιχνηλάτηση προκύπτει -όπως είπε- ότι υπερτερούν η ενδοοικογενειακή μετάδοση αλλά και η μετάδοση μετά από κοινωνικές επαφές. Σ' αυτά όμως φαίνεται την τελευταία βδομάδα να προστέθηκε και ο χώρος εργασίας.

Η ίδια είπε, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν υπάρχει αύξηση νέων κρουσμάτων στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, που αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 5Ο ετών.

«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία γι' αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί το testing και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η Δέλτα μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα γι' αυτό και το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κατέληξε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη δόση.

Μαγιορκίνης: Αύξηση θανάτων κατά 19%

Σημαντική αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης, διαπίστωσε και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος μίλησε για τη σημαντική αύξηση την οποία έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα όπως είπε, καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.

Αυξημένη - σημείωσε - εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Σε «βαθύ κόκκινο» 17 περιφερειακές ενότητες

Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές, οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται ουσιαστικά σε «βαθύ κόκκινο»:

Αυτές είναι: Το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαϊα, η Καβάλα.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 6.808, ενώ ιδιαίτερα υψηλά παραμένουν οι αριθμοί διασωληνωμένων (441) και θανάτων (42). Νέα αύξηση καταγράφεται στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, ραγδαία κλιμάκωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ όλο και περισσότερες είναι οι περιοχές που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ειδικότερα, σε σύνολο 6.808 νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίζονται 1.475 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 1.117, στη Λάρισα 515, στη Μαγνησία 218, στην Αχαΐα 220, στην Ημαθία 153, στον Έβρο 148, στις Σέρρες 168.

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Πότε αναμένεται επιβράδυνση της πανδημίας

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναμένει επιβράδυνση της πανδημίας από την μεθεπόμενη Δευτέρα.

«Γενικά η πορεία της πανδημίας θα παραμείνει αυξητική και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης στο CNN Greece.

Για την επιβράδυνση της πανδημίας, ο καθηγητής Σαρηγιάννης απάντησε ότι «κάτι τέτοιο θα συμβεί από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, ήτοι σε περίπου 10 ημέρες, οπότε θα έχουν λειτουργήσει τα μέτρα».

«Θα είμαστε πολύ τυχεροί εάν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ