ΕΛΛΑΔΑ

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Πάπας στην Ελλάδα - Επιστρέφει στη Μυτιλήνη στηρίζοντας τους πρόσφυγες

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Πάπας στην Ελλάδα - Επιστρέφει στη Μυτιλήνη στηρίζοντας τους πρόσφυγες
Από την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2016 AP Photo/Alessandra Tarantino

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Μυτιλήνη πρόκειται να πραγματοποιήσει προσεχώς ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος, κομίζοντας εκ νέου μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, όπως είχε πράξει και προ πενταετίας.

Η επίσημη επίσκεψη του ποντίφικα στην Ελλάδα οριστικοποιήθηκε για τις 4 έως 6 Δεκεμβρίου, ενώ θα προηγηθεί στις 2-4 Δεκεμβρίου επίσκεψή του στην Κύπρο.

Επιβεβαιώθηκε επίσης σήμερα, Παρασκευή, από την Αγία Έδρα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μυτιλήνη.

Η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει την ουσιαστική της βοήθεια, μέσω της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, για τη μεταφορά περισσότερων από 100 προσφύγων, με ανθρωπιστικό διάδρομο, από τη Μυτιλήνη στη Ρώμη.

Πρόκειται για ουσιαστική συνέχεια της κίνησης του Πάπα Φραγκίσκου, o οποίος κατά την επίσκεψή του στην Μόρια το 2016 είχε πάρει μαζί του 12 πρόσφυγες στην πτήση επιστροής στη Ρώμη.

Ο ποντίφικας αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μάλτα, αλλά θέλησε να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι κατά την συνομιλία τους σε τηλεδιάσκεψη, στις 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, και ο ομόλογός του της Αγίας Έδρας, Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ, αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της επίσκεψης του ποντίφικα.

Συμβολική φράση της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα θα είναι «ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου».

Το λογότυπο της επίσκεψης του Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι μία βάρκα, που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το 'Αγιο Πνεύμα που φέρει ούριο άνεμο.

L' Osservatore Romano

Ο Πάπας είχε βρεθεί στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2016 με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του ιδίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

AP Photo/Petros Giannakouris, file

Ο Πάπας είχε ευχαριστήσει τους Έλληνες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση. «Κρατήσατε ανοιχτές τις καρδιές σας και τις πόρτες σας», είχε είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας «ευχαριστώ» στα ελληνικά.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε με 12 πρόσφυγες που κατόπιν κλήρωσης ταξίδεψαν μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ