ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πρώτη μέρα με τα νέα μέτρα - Έλεγχοι και ουρές στα καταστήματα

Κορωνοϊός: Πρώτη μέρα με τα νέα μέτρα - Έλεγχοι και ουρές στα καταστήματα

Πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων για τους ανεμβολίαστους η σημερινή, και έξω από τα εμπορικά καταστήματα παρατηρήθηκαν ουρές, καθώς οι καταστηματάρχες έλεγχαν τα πιστοποιητικά των πελατών που ήταν απαραίτητα για να εισέλθουν σε αυτά.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τέθηκαν σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες είναι εκθετική, με τα ημερησία κρούσματα να καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Τόσο ο κόσμος όσο και οι επιχειρηματίες εμφανίζονται «μουδιασμένοι» με αυτά, καθώς η διαδικασία για να εισέλθει κάποιος σε ένα κατάστημα είναι χρονοβόρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έγκριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού λειτουργούσε καλά, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις που εκφράστηκαν και παράπονα.

«Άδικα» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος: «Τα νέα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα έως ανέφικτα καθώς υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο των πιστοποιητικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι πελάτες σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εμπορικών κέντρων, καθώς και σε κομμωτήρια, κέντρα υπηρεσιών αισθητικής και φυσικής ευεξίας, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού,
  • πιστοποιητικού νόσησης,
  • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού
    ελέγχου (self-test).

Επίσης, το click away επιστρέφει για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους και δεν έχουν τεστ κορωνοϊού.

Οι αγορές θα γίνονται με παραγγελία τηλεφωνικά ή διαδικτυακά και η παραλαβή θα προγραμματίζεται έξω από το μαγαζί.

Αυστηροί έλεγχοι και αυστηροποίηση ποινών

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού είναι αυστηροί ενώ βαριά είναι τα πρόστιμα για τα καταστήματα που τα παραβιάζουν.

Ειδικότερα, διπλασιάζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

  • Για όλα τα εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια, που παραβιάσουν τα μέτρα θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ