ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Εποχές περασμένου χειμώνα θυμίζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Εποχές περασμένου χειμώνα θυμίζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
AP PHOTO

Εποχές περασμένου χειμώνα θυμίζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον κορωνοϊό, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εφημέρευε χθες έως σήμερα στις 8 το πρωί. Σε αυτό εισήχθησαν 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Το νοσοκομείο νοσηλεύει πάνω από 150 περιστατικά κορωνοϊού. Επίσης νοσηλεύονται 8 παιδάκια εκ των οποίων τρία εισήχθησαν χθες, καθώς και τρεις έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, την Παρασκευή έλαβαν καταγγελία από πολίτη για την δράση ιδιώτη γυναικολόγου, ο οποίος προτείνει σε έγκυες και υποψήφιες μητέρες να μην κάνουν το εμβόλιο. Ο ίδιος προσθέτει ότι διαπίστωσαν πως καταγγελίες για τον εν λόγω γιατρό κοινοποιήθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης χωρίς να ληφθούν μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Ιπποκράτειο οι 15 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία βρίσκονται προσωρινά σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Στο ΑΧΕΠΑ οι 15 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ τρεις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κλινικές. Στο Παπαγεωργίου οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και βρίσκονται 5 διασωληνωμένοι προσωρινά σε ΜΑΦ σε λίστα αναμονής. Στο Παπανικολάου οι 30 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και οι ανάγκες πολλαπλάσιες.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει χαρακτηριστικά όσα του είπαν σήμερα συνάδελφοι από το ΑΧΕΠΑ. Όπως λέει, πάνω από 25 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές με υποστήριξη από μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου High Flow σε σοβαρή κατάσταση. Κάποιοι εξ αυτών θα διασωληνωθούν. Νοσηλεύονται ηλικιωμένοι ασθενείς που χρήζουν ατομικής περιποίησης. Οι λιγοστοί νοσηλευτές έχουν γίνει λάστιχο.

Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία της Αττικής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι γεμάτα ράντζα, με πρώτο το Αττικό νοσοκομείο με 100 ράντζα μετά κάθε εφημερία. Λόγω άρσης των περιορισμών γεμίζουν με έκτακτα περιστατικά άλλων παθήσεων. Δεν διαθέτουν κλίνες για τη νοσηλεία τους, καθότι δεσμεύονται σε περιστατικά κορωνοϊού.

«Υπό τέτοιες πολεμικές συνθήκες είναι κρίμα να μην επιστρατεύονται οι 7.000 υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με δύο rapid test την εβδομάδα. 400 συνάδελφοι σήμερα από τα νοσοκομεία της χώρας πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. 800 συνάδελφοι δουλεύουν κανονικά με δύο rapid test που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ