ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Τραγωδία η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Τραγωδία η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
AP Photo

Τραγωδία χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας πως βρίσκεται εκτός ορίων. Οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν είναι τώρα ασφυκτικά γεμάτες, το ίδιο και οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεκάδες ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι εκτός. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές που είναι στα όρια της διασωλήνωσης, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές.

Όπως λέει, το ΑΧΕΠΑ έκλεισε την εφημερία σήμερα το πρωί με 41 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και 15 ύποπτα. Η ΜΕΘ κορωνοϊού 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στις κλινικές κορωνοϊού.

Το Παπαγεωργίου ξεκίνησε τώρα εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού, ενώ εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής βρίσκονται διασωληνωμένοι εννιά ασθενείς σε ΜΑΦ και δυο στη στεφανιαία μονάδα που είναι γεμάτες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται τι θα γίνουν σήμερα οι ασθενείς που θα χρειαστούν διασωλήνωση και ενημερώνει πως νοσηλεύονται στις κλινικές ήδη 78 περιστατικά και σήμερα ανοίγουν και τέταρτη κλινική.

Στο Παπανικολάου σήμερα γίνονται αλλαγές, σημειώνει στη συνέχεια, εξηγώντας πως ήρθαν με μετακίνηση οι εντατικολόγοι γιατροί και ανοίγουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς για περιστατικά κορωνοϊού. Τώρα γίνονται οι μεταφορές των διασωληνωμένων ασθενών. Έτσι οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γίνονται 36 από 30 και η ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο κος Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Οι 36 κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν αμέσως γιατί υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία.

Στο Ιπποκράτειο είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν εφτά διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Επίσης λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που είναι γεμάτη.

Όπως λέει ο κ. Γιαννάκος είναι «κρίμα για το προσωπικό που εργάζεται, αφού δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα, ενώ δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με τη στολή υψηλής προστασίας. Μένουν 8 ώρες με τη στολή χωρίς διάλειμμα. Η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται. Έχουν μείνει μόνο στα λόγια για τους ήρωες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ