ΕΛΛΑΔΑ

Άγιο Όρος: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις δηλώσεις αρχιμανδρίτη για αντιεμβολιαστές μοναχούς

Άγιο Όρος: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις δηλώσεις αρχιμανδρίτη για αντιεμβολιαστές μοναχούς
ΙΝΤΙΜΕ

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν δηλώσεις του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, περί αντιεμβολιαστών ρασοφόρων του Άθω που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και επιπλέον επηρεάζουν τους πιστούς να μην το κάνουν.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο καθηγούμενος (της νέας, νόμιμης αδελφότητας Εσφιγμένου) να καταθέσει, κατονομάζοντας αυτούς στους οποίους αναφέρεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν τελούν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αρχιμανδρίτης ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν μυρίζει θάνατος γύρω μας, όχι μόνο στο 'Αγιο Όρος αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί κανείς να κωφεύει».

Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ένα καθαρά ιατρικό θέμα έχει μετατραπεί σε πνευματικό, καταγγέλλοντας ότι «συνειδητά κάποιοι καλόγεροι λένε ψέματα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Αγιορείτη ή ακόμη και του Εσφιγμενίτου…».

Παράλληλα, ο καθηγούμενος μιλώντας για την πανδημία επεσήμανε ότι ένα ιατρικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε πνευματικό. «Δεν είναι πνευματικό, δεν μπορεί να είναι αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Φανατικός είναι ο άνθρωπος που κλείνει αυτιά και μάτια, για να μην βλέπει και να μην ακούει πέρα από τη δική του άποψη, που θέλει να την επιβάλει με τη βία, σημείωσε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι» στο Άγιο Όρος.

«Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τη δύναμη του ράσου και την εκμεταλλεύονται. Έχουν μεγάλη ευθύνη και πνευματική και ποινική, την οποία δεν γνωρίζω γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Όταν ρωτήθηκε αν ζητά να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να ερευνήσει εισαγγελέας και για μοναχούς στο Άγιο Όρος, απάντησε: «Γιατί, εμείς οι μοναχοί είμαστε υπεράνω των νόμων; Μπορούμε ανεξέλεγκτοι να κινούμαστε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε;».

Ερωτηθείς αν οι μοναχοί λένε συνειδητά ψέματα, ο ηγούμενος απάντησε: «Βέβαια, χρησιμοποιώντας το όνομα Αγιορείτου, ή του Εσφιγμενίτου, άνθρωποι που είναι εκτός εκκλησίας, σχισματικοί. Το μοναστήρι μας τελεί υπό κατάληψη. Οι άνθρωποι αυτοί οι παράνομοι, που ζουν στον χώρο της μονής μας ενώ έχουν καταδικαστεί, δρουν ανεξέλεγκτοι. Τους έχουμε δει στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια να πρωτοστατούν, να χρησιμοποιούν το όνομα της Μονής Εσφιγμένου».

Ο ηγούμενος σημείωσε ότι «εδώ και χρόνια» ζητούν να επιληφθεί η δικαιοσύνη. «Τώρα βρήκαν ως αντικείμενο την πανδημία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι φανατικοί και οι ομοϊδεάτες τους, σε κάθε φάση της ιστορίας βρίσκουν κάποιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, στο παρελθόν έκαναν ολόκληρα συλλαλητήρια για τον ΑΜΚΑ».

Επίσης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι στο Άγιο Όρος, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πιστούς, εν μέσω πληροφοριών για δύο νεκρούς μοναχούς λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι το Άγιον Όρος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την Covid-19 καθώς είναι αρκετές δεκάδες οι μοναχοί που νόσησαν από την έναρξη της πανδημίας και κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών της νόσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ