Πανελλήνιες 2022: Ανατροπή με τους συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Ανανεώθηκε:
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 με επίκεντρο τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα ότι ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Παραδείγματα: Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης το «αναβαθμίζει» σε 28%.
Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα «διπλωματικό» 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν. «Ναι» σε όλα από 25%. Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται πιο «πλουραλιστική».
Όπως εξηγούν στην «Καθημερινή» ειδικοί αναλυτές με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα κομπιουτεράκια των υποψηφίων θα πάρουν φωτιά καθώς «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου».
Αλαλούμ εκτιμάται ότι θα υπάρξει για τους συντελεστές εισαγωγής σε τμήματα τα οποία ανήκουν σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία. Και αυτό διότι κάθε τμήμα ΑΕΙ οφείλει να ορίζει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα κάθε επιστημονικού πεδίου από τα οποία εισάγεται ο υποψήφιος.
Κατάργηση δεύτερης ευκαιρίας
Μία ακόμη αλλαγή για το 2022 είναι η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν με ένα σύστημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την επόμενη χρονιά αυτό άλλαξε.
Έτσι, οι υποψήφιοι που θα δώσουν ξανά εξετάσεις το 2022, και εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία το 2021, θα εξεταστούν στα Λατινικά. Όλοι οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν το 2021 στη μειωμένη λόγω κορωνοϊού ύλη, θα εξεταστούν φέτος στην ίδια ύλη με τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Γενικότερα κάθε φορά που θα υπάρχει αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής, δεν θα υπάρχει δυνατότητα οι υποψήφιοι των προηγούμενων ετών να εξεταστούν για ακόμη μία χρονιά με το δικό τους παλαιό σύστημα εισαγωγής.
Γερμανία: Κανένα ενδιαφέρον από τη Ρωσία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
11:43
Ίλον Μασκ κατά Κρίστοφερ Νόλαν για την Οδύσσεια και την Ωραία Ελένη
11:38
Η GSΚ εγκαινιάζει τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα
11:36
Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Συγκίνηση και λαμπρότητα στα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγ. Γεωργίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
11:28