ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιχείρηση περιορισμού της πανδημικής «έκρηξης» με ενίσχυση εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Επιχείρηση περιορισμού της πανδημικής «έκρηξης» με ενίσχυση εμβολιασμών
AP Photo/Michael Probst

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να «καλπάζει» και να αυξάνονται ραγδαία οι αριθμοί των ασθενών -στην συντριπτική πλειοψηφία μη εμβολιασμένοι- που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή χάνουν τη ζωή τους, κυβέρνηση και ειδικοί ρίχνουν όλο το βάρος τους στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ως την πιο αποτελεσματική «ασπίδα» έναντι της εφιαλτικής κατάστασης που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται τόσο η προώθηση της πρώτης δόσης εμβολιασμού, όσο και της τρίτης δόσης, προκειμένου να «θωρακιστεί» η προστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.

Το σενάριο η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να είναι υποχρεωτική για τους πολίτες άνω των 65 ετών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητη απέναντι στην εξασθένιση της ανοσίας μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογεώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Στη σημασία της αναμνηστικής δόσης αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος: «Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν τη μείωση των αντισωμάτων μετά τους 6 μήνες και ταυτόχρονα πρόσφατα στοιχεία από το Ισραήλ και το Η.Β. που δείχνουν ότι η αναμνηστική τρίτη δόση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω προστασία του πληθυσμού και του συστήματος υγείας» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Και στις δύο χώρες χάρη στην υψηλή συμμετοχή των πολιτών στην τρίτη δόση τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι σε πτωτική πορεία. Γι' αυτό και οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη 2η δόση τους, και ανήκουν ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, καλό είναι να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη δόση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος» χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβόλιο, είτε πρώτης, είτε αναμνηστικής δόσης, «φαίνεται ότι βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση με πενταπλασιασμό των νέων ραντεβού. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Το εμβόλιο μας προστατεύει 20 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και δημιουργεί ασπίδα για την προστασία των οικείων μας».

Σε ερώτηση για τυχόν επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, απαντά ότι «η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό διότι, είναι αμφίβολο το ουσιαστικό πρόσθετο όφελος που θα έφερε για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, ενώ πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είχε επιβάλει γενικά το μέτρο αυτό».

Ανοίγει η συζήτηση για τέταρτη δόση

Από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορονοϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα, επισήμενε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», με αφορμή της συζήτηση που άνοιξε, αρχικά για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

«Είναι λογικό η επιστήμη να πάει δύο βήματα πιο μπροστά. Οι ΗΠΑ πάνε πάντα μπροστά και εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα των μελετών και προσαρμοζόμαστε σχετικά. Κανείς δεν περίμενε από πέρυσι ότι θα έχουμε μια μετάλλαξη, την Δέλτα, τόσο μεταδοτική. Έχουμε ένα “όπλο” το οποίο δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το εμβόλιο αν χρησιμοποιηθεί “με τείχος ασφαλείας το 80% συν” δεν θα φτάναμε στο σημείο πάλι να ξανασυζητάμε για το τι θα γίνει» είπε ακόμα η ίδια, μεταξύ άλλων.

Η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι η τρίτη δόση συστήνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης για την ενίσχυση του οργανισμού. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά 25%, είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιστήμη πάει βάσει των δεδομένων. Δεν μπορούμε να πούμε αν τον επόμενο χρόνο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε και μια επόμενη δόση», σημείωσε.

Τσιόδρας: Εμβολιαστείτε όσοι νοσήσατε

Έκκληση σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό να εμβολιαστούν απηύθυνε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος κορωνοϊός σε σύγκριση με άλλους κορωνοϊούς, προκαλεί επαναλοιμώξεις.

Όπως είπε, η πιθανότητα νέας μόλυνσης μετά από νόσηση, αυξάνεται περίπου τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων, μέχρι τους 16 μήνες. Ως εκ τούτου επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Σημείωσε δε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλες ηλικίες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

Ανέφερε ακόμη ότι προχτές, στην Αμερική, μια από τις δύο εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της Covid ζήτησε από τον FDA έγκριση της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, παρουσιάζοντας δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ